D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 16.01.2023, Nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku Zengi, jedan od zarobljenika video ubistvo vojnika JNA

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je svedočenjem trojice vojnika nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) B. T. optuženom za ubistvo vojnika JNA M. U. i za zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje u Zagrebu, septembra 1991. godine.

Vojnik T. N, koji u ovom predmetu ima status oštećenog, posvedočio je da je video ubistvo M. U, jer je zajedno sa njim bio u podrumu.

Precizirao je da je tog dana dok su ga stražari vodili iz podruma u kom je bio fizički maltretiran, čuo pucanj nakon čega se okrenuo i video da M. U. ima krv na licu, a potom ga je stražar koji ga je vodio, gurnuo uz stepenice.

Pričajući o danu kada je M. U. ubijen, svedok je rekao da su tada trojicu ratnih zarobljenika odveli u podrum, među kojima je bio i M. U. i oštećeni T. N, te da su ih tamo neizmenično stražari tukli, nakon čega je M. U. i ubijen.

Fizička i psihička tortura  

Oštećeni je rekao da su zarobljene vojnike u zajedničkoj prostoriji maltretirali psihički, preteći im nožem, dok su ih u podrum odvodili i fizički se iživljavali nad njima.

Nakon ubistva M. U, jedan od stražara je spasio T. N, jer mu je dao telefon preko kog je on kontaktirao dalju rodbinu iz Hrvatske koju mu je ubrzo i pomogla da napusti logor.

Objašnjavajući ko su bili stražari svedok je rekao da je jedan od njih bio Albanac kog su zvali Branko, a drugi Bosanac, dok je za trećeg rekao da je bio visok čovek sa bradom.

Oštećeni M. P. je naveo da njega nisu fizički maltretirali već samo psihički, te da su mu stavljali nož pod grlo, pretili mu, precizirajući da im se stražar Branko nije obraćao već ih je samo maltretirao.

M. P. je pričajući o M. U. rekao da im je samo stražar rekao da je on otišao kući, dok im je kasnije rečeno da je “otišao kući u sanduku”.

Oštećeni S. A. je kazao da su ga dva puta stražari odveli u podrum gde su ga previli, a jednom po tabanima pred svima u sobi, nakon čega tri dana nije mogao da šeta i ide na ručak u kantinu.

Takođe, S. A. je precizirao da je čuo od stražara da je M. U. ubijen.

Sva trojica oštećenih su danas u sudu ispričali da imaju psihičke probleme zbog zarbljeništva, te da su se lečili određenim lekovima.

Sledeće ročište zakazano je za 23. mart kada su pozvani ostali oštećeni da svedoče.

B. T. se sudi u odsustvu 

B. T. se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, a on je poreklom s Kosova i Metohije iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u koju je Tanjug imao uvid, B. T. se tereti da je od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u Zagrebu, kao pripadnik Zenga zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, kršio pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba koji je tada postojao u Republici Hrvatskoj.

Ovaj sukob, kako se navodi, nije imao karakter međunarodnog sukoba, a vodio se između snaga Jugoslovenske narodne armije (JNA) sa jedne strane i hrvatskih oružanih formacija u koju su spadale jedinice tzv. Zengi (ZNG) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RH sa druge stranu.

B. T. i ostala NN lica izvršila su ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno prema vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se.

Zarobljeni vojnici su sprovedeni u objekat Zengi i MUP-a Hrvatskoj u naselju Rakitje, gde ih je B. T. zastrašivao, mučio, telesno povređivao, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA je ubio hicem iz pištolja.

On je, prema optužnici, u više navrata u prostorijama u kojima su zarobljenici boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene M. U, Ž. L, T. N, R. D, D. D, Ž. J, B. B, M. P, S. A, D. S, P. S, G. M, G. S. i G. G. tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, te gumenom palicom po leđima i tabanima.

Vezivao ih je lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, pretio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu, preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

“Sve to je za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i ponižavanje oštećenih”, navelo je tužilaštvo.

Potom je 30. septembra 1991. godine, prilikom batinjanja vojnika M. U, B. T. iz pištolja ispalio hitac njemu u glavu, nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je mladić podlegao na licu mesta.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, kaže za Tanjug da se nakon pisanja medija o ovom slučaju, javilo još šest ljudi koji su zlostavljani u Rakitju od strane ovog optuženog.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.