D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 20.06.2016., Plenković čeka “dubinsku analizu” o tabli u Jasenovcu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je za spomen-ploču pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je uklelsan ustaški pozdrav “za dom spremni”, zadužio Ministarstvo uprave da napravi “dubinsku analizu” jer, kako tvrdi, ta ploča nije ista kao one koje su postavljane istaknutim pripadnicima ustaškog režima.

Hrvatska, kaže premijer Plenković, ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korišćenja registrovanih grbova u statutima udruženja HOS-a.

“To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan”, smatra Plenković.

On je u intervjuu hrvatskom nedeljniku Nacional rekao da treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rešenje tog problema.

Dodao je da je u Jasenovcu mogla biti postavljena i ploča bez grba, pa problema ne bi bilo.

Plenković je, upitan smatra li provokacijom to što je ploča postavljena baš na zgradi gde je bilo ustaško zapovedništvo, rekao da pokušava da razabere šta stoji iza svega toga, te da nije siguran koliko je sve bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namere.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.