D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 22.06.2017, Kuščević: Za spomen-tablu u Jasenovcu tražimo rešenje po zakonu

Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević, od čijeg resora premijer Andrej Plenković očekuje “dubinsu analizu” šta treba činiti sa spornom spomen-pločom pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je isklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, nije razjasnio kako će to pitanje biti rešeno, ali je najavio da će se o tome uskoro izjašnjavati najpre vlada, pa Sabor.

Lovro Kuščević, koji je u Ministarstvo uprave stigao iz Ministarstva građevine i prostornog uređenja, rekao je novinarima ispred Banskih dvora da to znači da se “ne traži način ni da se ploča ukloni, niti da se ne ukloni, već se traži rešenje koje je u skladu sa zakonskim propisima Hrvatske”.

Na pitanje novinara znači li to da će grb sa spornim pozdravom biti uklonjen, Kuščević je ostao nedorečen.

“Ma ne, ovo će vrlo brzo ići na sednicu vlade i biće upućeno u Sabor”, rekao je ministar, preneli su hrvatski mediji.

Veterani HOS-a su novembra prošle godine u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Uprkos pritiscima dela opozicije i niza nevladinih organizacija, Plenkovićeva vlada nije našla rešenje za ovo pitanje.

Hrvatski premijer je, naime, juče izjavio da je za tu spomen-ploču zadužio Ministarstvo uprave da napravi “dubinsku analizu” jer, kako tvrdi, ta ploča nije ista kao one koje su postavljane istaknutim pripadnicima ustaškog režima.

Hrvatska, kaže premijer Plenković, ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korišćenja registrovanih grbova u statutima udruženja HOS.

“To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan”, smatra Plenković.

U intervjuu hrvatskom nedeljniku Nacional Plenković je rekao da treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rešenje tog problema.

Dodao je da je u Jasenovcu mogla biti postavljena i ploča bez grba, pa problema ne bi bilo.

Plenković je, upitan smatra li provokacijom to što je ploča postavljena baš na zgradi gde je bilo ustaško zapovedništvo, naveo da pokušava da razabere šta stoji iza svega toga, te da nije siguran koliko je sve bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namere.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.