D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 30.07.2019, Granice ne mogu biti prepreka potrazi za nestalima

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Beograd spreman na saradnju bez ikakvih ograda kako bi se rešilo pitanje nestalih tokom ratova iz devedesetih, ali da je s obzirom na karakter tih sukoba problem nemoguće rešiti bez regionalne saradnje.

Veljko Odalović je u Sarajevu danas potpisao sa pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem i direktorom Instituta za nestale osobe u BiH Nikolom Perišićem dokumente koji definišu radna pravila i postupke u sprovođenju međudržavnog Protokola o saradnji u traženju nestalih.

Odalović je ocenio da mora da postoji regionalni mehanizam potrage jer, kako je rekao, državne granice ne mogu biti prepreka potrazi za nestalima, prenosi Hina.

Sučić je istakao da je pronalaženje i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih prvenstveno humanitarno pitanje i da ne sme biti predmet političkih sporenja među državama regiona.

On je ocenio da je današnji potpis “mali iskorak” i dodao da se neće desiti ništa spektakularno ako ne postoji dobra volja i ako se pitanje nestalih ne tretira kao pitanje u kojem ne sme biti politike i povezivanja s drugim otvorenim pitanjima.

Perišić je rekao da pravila postupanja potpisana danas definišu način saradnje i razmene podataka uključujući ekshumacije i predaje posmrtnih ostataka.

Na prostoru cele bivše Jugoslavije još se traga za oko 12.000 nestalih, a za oko 4.000 osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni širom regiona identitet još nije utvrđen, navodi Hina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.