D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, SRNA, 07.08.2022, Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti [Video]

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije “Oluja” bombardovala srpske izbegličke kolone.

“Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradala deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt”, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio, prenosi Srna.

Pripremila Suzana Duka

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac koji je prisustvovao parastosu rekao je za Srnu da su na današnji dan na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

“Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na današnji dan pre 27 godina je hrvatski avion granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili sve civili”, podsetio je Štrbac.

On navodi da tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško izranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave “Veritasu” da bi se uvrstili u oštećene.

“Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima”, istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar koja se desila.

Danas su na Petrovačku cestu došli i Ličani koji su bili u koloni tada kad je bila bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, predsednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.