D.I.C. Veritas

RTS,Tanjug, 15.12.2015., Stanišiću i Simatoviću se ponovo sudi u Hagu

Bivšim rukokvodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, odlučilo je danas Žalbeno veće tog suda, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

HAG – Bivšim rukokvodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, odlučilo je danas Žalbeno veće tog suda, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici Tribunala, odlučilo je petočlano Žalbeno veće u kojem su bili predsedavajući sudija Fausto Pokar, sudije Karmel Ađijus, Liu Dakun, Arlete Ramaroson, Kofi Kumelija Afanđe.

Petočlano žalbeno veće donelo je odluku većinom glasova, kaže se u saopštenju Tribunala, uz napomenu da je sudija Ađijus priložio izdvojeno i delimično suprotno mišljenje, a sudija Afanđe je priložio suprotno mišljenje.

Stanišić i Simatović su  prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine, a Žalbeno veće danas je konstatovalo da su prilikom donošenja te oslobađajuće presude  načinene značajne pravne i faktičke greške.

Stanišić i Simatović su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haško tužilaštvo je izreklo žalbu na oslobađajuću presudu tražeći da se dvojica funkcionera SDB-a proglase krivima po svim tačkama optužnice.

Optužnica Stanišića i Simatovića tereti i za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tužilaštvo je tražilo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata kojem je na čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namene SDB-a tzv. “crvene beretke” koje su sa “škorpionima”, srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine jer nije dokazano da su ih slali s namerom da se počine zločini. Ponuđeni dokazi nisu po prvostepenom veću dokazali ni njihovu nameru učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno veće je sada zaključilo da u nedostatku temeljne analize i prethodnih nalaza o postojanju i obimu zajedničke zločinačke namere više osoba, uključujući Stanišićev i Simatovićev doprinos tome, Pretresno veće nije moglo da donese ispravnu odluku, te nalaže ponavljanje sudskog postupka.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.