D.I.C. Veritas

RTV, 03. 08. 2023, Štrbac: U “Oluji” ubijene ili nestale 1893 osobe [Video]

BEOGRAD – Predsednik dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da su prema podacima te organizacije u vojno-policijskoj akciji “Oluja” koja je počela 4. avgusta 1995. godine 1893 osobe poginule ili nestale, a da je među njima više od 65 odsto civila i 29 odsto žena. 

Ti brojevi su veoma upečatljivi kada su u pitanju civili i žene, a u proseku i kod Hrvata i Srba u ratovima devedesetih. Kada je u pitanju bivša Hrvatska i bivša Republika Srpska Krajina oko 38 odsto civila je u ukupnom broju žrtava i oko 14 odsto žena. Kada je u pitanju operacija ‘Oluja’ učešće nastradalih žena u ukupnom broju žrtava je veći, kao i udeo civila, rekao je Štrbac za Tanjug.

On je istakao da je tačno jedna trećina, odnosno 631 slučaj nerešen, i da se te osobe vode kao nestale, a da je među njima i veći procenat civila – čak 75 odsto i 51 odsto žena.

To su najkritičnije kategorije kada su u pitanju ratni zločini, jer je po Ženevskoj konvenciji ubistvo civila, žena, dece kao i zarobljenih vojnika koji su prestali da pružaju otpor ratni zločin, naveo je Štrbac.

On je dodao da je pored velikog broja žrtava tokom “Oluje” kompletno devastirana teritorija Banije, Korduna, Like i Severne Dalmacije.

Najpre opljačkana, pa popaljena i minirana. Međunarodne organizacije su do kraja te 1995. godine izašle sa popisom od oko 22.000 uništenih objekata. Ali nije to, to. Mnogo je više od toga, naveo je Štrbac.

On je rekao da je na osnovu podataka koje je prikupio Veritas tokom “Oluje” proterano više od 220.000 ljudi i ocenio da tihi egzodus traje i dan danas.

Ono što je ostalo i što se u međuvremenu vratilo odlazi. Mi smo imali malo jači povratak od 2000-2003, a onda je zastao. A od kad je ušla Hrvatska u EU na jednog srpskog povratnika pet ili šest je napustilo Hrvatsku, naglasio je Štrbac.

Podsetio je da je 1991. godine na tada sprovedenom popisu stanovništa u Hrvatskoj živelo oko 582 hiljade Srba i da su činili 12,2 procenta u ukupnoj populaciji Hrvatske, a da je bilo i oko 106 000 onih koji su se izjasnili kao Jugosloveni, a da je među njima bio najveći broj Srba.

U Hrvatskoj je bilo više od 700 hiljada Srba, a sad na popisu – podaci su objavljeni na jesen prošle godine, broj Srba je sveden na 3,2 procenta u ukupnom udelu populacije – oko 126 000, a Jugosloveni su nestali, a ako se neko i popiše to je na nivou statističke greške, zaključio je Štrbac.

 

Branimir Kozarov

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.