D.I.C. Veritas

РТВ, 05.08.2020, Болна сећања на злочине у “Олуји”, помени у Бањалуци, Београду, Црној Гори

У Београду и Бањалуци уз полагање венаца и помене у црквама одата је почаст страдалима у акцији “Олуја”, у којој је пре 25 година протерано 250.000 Срба, а убијено готово 2.000.

У Книну је, пак, 25. пут обележен “Дан победе”, први пут уз присуство представника Срба у Хрватској. На свечаност су дошли и припадници некадашњег ХОС-а окићени усташким симболима, али их је полиција онемогућила да уђу у део намењен званицама. …

Више десетина грађана присуствовало је парастосу у цркви Светог Марка да уз молитву и пламен свеће оживе сећање на оне који су неправедно страдали током “Олује”.

У избегличкој колони те ‘95. године био је и Милан Гулић који каже да му је сећање на тај дан и даље болно.

“Када живите у једном стресном времену каква су се на овом нашем поднебљу понављали на сваких неколико деценија онда упамтите више него што би упамтио ваш вршњак из неког мирнијег града. Дакле, одлазак из родног града је изгледао прилично трауматично, све је било заиста хаотично, немате никакву информацију, једино што видите и једино што знате је да људи лагано одлазе”, каже Гулић

Помен невино страдалима одржан је у Бањалуци у Храму Христа спаситеља, као и у манастиру Острог у Црној Гори.

У Книну од јутрос славље, почасни плотуни и подизање хрватске заставе на книнској тврђави. Уз хрватски државни врх на прослави по први пут био је присутан и представник српске националне мањине, потпредседник владе Борис Милошевић. За званични Загреб то је “снажна и важна порука помирења”, а сам Милошевић свој долазак оцењује као залог за будућност, додајући да је важно да чујемо једни друге.

“Да чујемо за све нестале без обзира на националност, да тражимо правду за све жртве, да тражимо осуду свих злочина без обзира на националност починитеља и да хрватско друштво чује и причу Срба из Хрватске, да чује наша страдања, наше жртве и да то поштује”.

У Книну се, осим порука помирења, могао чути и поклич “У бој, у бој!” од стране представника некадашњег ХОС-а који су дошли окићени усташким симболима, али су их обезбеђење и полиција спречили да уђу у ограђен део трга намењен званицама.

Четврт века након хрватске војне акције “Олуја”, у којој је протерано више од 250 хиљада Срба, само избледела фотографија старе куће у Лици остала је породици Манојловић из Чортановаца, 25 година од када су напустили свој дом, сећања на тај догађај су болна и тешка, са поруком “не поновило се никоме”.

 

 Ивана Каменарац

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.