D.I.C. Veritas

РТВ, 17.12.2016., НС: Одржан “Свесрпски крајишки сабор”

НОВИ САД – Свесрпски крајишки сабор, други по реду, поводом прославе дана и славе Републике Српске Крајине, одржан је у Новом Саду под слоганом “Док живе крајишници, живеће и Крајина”. Сабору су присуствовали бројни државни званичници, црквени великодостојници и грађани из свих делова Крајине.

Више од хиљаду Срба из Крајине, северне Далмације, Лике, са Кордуна, Баније, Славоније, поново окупљених у Новом Саду на другом Свесрпском сабору, свечано су прославили славу Републике Српске Крајине, али и отворено разговарали о многим, деценијама отвореним питањима.

“За нама су остали нерешени статусни проблеми, проблеми неисплаћених пензија, конвалидације радног стажа, имамо несагледиве последице са неумереним оптуживањем наших људи за оно што нису починили, не знамо како да се бранимо, дакле, Срби морају да створе механизме и да представљају институцију и ова држава мора да почне да се бави нашим проблемима, јер нас је у Србију дошло преко 500 хиљада”, рекао је Драгомир Лалић, председник Организационог одбора сабора.

Подршку Србима из Крајине, својим присуством пружили су бројни црквени великодостојници, представници државних институција и организација, представници Матице српске и Српске академије наука и уметности, као и многе друге званице.

“Масовно су се одазвали, наравно, кад нешто постоји, онда није тешко и учинили су сви напор да се дође, да се види, да разговарају и да покушавамо решавати и одређене проблеме. У сваком случају, један величанствен скуп”, рекао је генерал Миленко Каришик, председник Удружења “Завет Отаџбини”.

Беседе, стихови, речи подршке, као и наступи хорова, увеличали су ову манифестацију, која, према речима организатора, полако прераста у традиционалну, што је јединствена прилика да се обнове пријатељства и поново сретну људи које вежу заједничке успомене са простора Српске Крајине.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.