D.I.C. Veritas

RTV, 23.11.2012., Štrbac: Dogovor oko povlačenja tužbi

BEOGRAD – “Vlade i Srbije i Hrvatske mogu bilo kada da se dogovore o povlačenju međusobnih  tužbi”, izjavio je za Radio – televiziju Vojvodine Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

On je istakao da je vansudski dogovor politički dogovor i da je u prethodnoj vladi bilo mnogo istupa da se dogovori o povlačenju tužbi.

“Najbolje bi bilo da se međusubne tužbe Srbije i Hrvatske reše van suda,  ili da neko izvan ovih prostora donese presudu, Međunarodni sud pravde, za pomirenje dva naroda”, rekao je on.

Prema rečima Štrbca pomirenje je da se dođe do pročišćenja i jednog i drugog naroda, a to se moderno kaže suočavanje sa svojom prošlošću.

“Bio je građanski rat, a u građanskom ratu nema nevine strane, ništa nije završeno, pogrešno se tumače interpretacije presude generalima i u Hrvatskoj i u Srbiji”, istakao je on.

Kako je rekao Štrbac etničko čišćenje nije samo ostvareno granatiranjem, to je samo jedna komponenta, već su se godinama rušila staništa.

“Srbi su daleko odmakli u odnosu na Hrvate u odnosu na suočavanje sa prošlošću, ne može se jedna strana u građanskom ratu kakav je bio ovaj  optuživati za sve zločine, a druga ne”, rekao je on.

Štrbac je naglasio da uvek može biti bolje u odnosu države prema izbeglicama i podsetio da se u Srbiji u jednom trenutku našlo preko 700 hiljada izbeglica.

“Ovaj građanski rat će ostati upamćen po bezrazložnom razaranju imovine”, rekao je Štrbac i naglasio  da  je presuda hrvatskim generalima samo incident i da se odnosi republike Srbije i republike Hrvatske ne mogu vratiti u devedesete godine prošlog veka.

Emisiju “1 na 1” Radio – televizije Vojvodine u kojoj je gost bio Savo Štrbac direktor dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” u celosti možete da pogledate ovde.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.