D.I.C. Veritas

РТВ, ФоНет, 06.08.2019, Штрбац: “Олуја” још траје – један Србин се враћа у Хрватску, а пет одлази

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оценио је да, и после 24 године од акције хрватске војске и полиције “Олуја”, та операција као да још траје, јер је у току тихи егзодус Срба из Хрватске.

Штрбац је навео да је у последње време стао повратак Срба у Хрватску, да на једног повратника дође четири до пет Срба који поново одлазе у Републику Српску или Србију.

“Ми то зовемо тихи егзодус, јер није видљив као онај у августу 1995. године. Мало се вратило радно и плодно способног становништва, а тамо где га нема, нема ни будућности за један народ. Старци који су се вратили полако ће отићи на онај свет и остаће пустош”, рекао је Штрбац у Новом Граду након парастоса за страдале у акцији “Олуја” 1995. године.

Он је напоменуо да су због акције “Олуја” протерани сви Срби са подручја Републике Српске Крајине, да је из Северне Далмације, Лике, Баније и Кордуна отишло више од 220.000 Срба.

И раније је било ратова и егзодуса, али људи су се враћали и настављали живот, истакао је Штрбац.

Према његовим речима, “Веритас је евидентирао 1.869 убијених у “Олуји”, али то није коначан број.

“Још тражимо 745 лица, заправо има 357 ексхумираних лешева и 136 регистрованих гробних места, што значи да још нема података о 250 лица. Има ексхумираних тела, али идентификација иде споро и мислим да за то нема политичке воље”, навео је Штрбац.

Председник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић је рекао да је само, након месец дана од “Олује”, регуларна војска Хрватске напала ову и друге општине западне Крајине.

“Регуларне снаге војске Хрватске су 18. септембра форсирале реку Уну и напале Нови Град, Козарску Дубицу и Костајницу, са намером да прошире коридор и заузму Бањалуку и униште Републику Српску. Народ и Војска Републике Српске су одбранили границу Српске и зауставили агресију Хрватске”, рекао је Гачић.

Парастосом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду почело је обележавање 24 године од страдања Срба из Републике Српске Крајине у акцији Хрватске војске “Олуја” у августу 1995. године, када је протерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Након парастоса, поред пута према “мосту спаса” на реци Уни запаљене су свеће, а са моста је у воду спуштен венац.

У августу 1995. године овај “мост спаса” прешло је 100.000 избеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни, код Новог Града, где је хрватска авијација гађала избегличку колону, данас ће бити служен помен и положено цвеће код спомен-крста у овом месту.

Спомен-крст је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у избегличкој колони коју је гађала хрватска војска.

Акција “Олуја” највеће је и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог века.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избеглице, протерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину, пише Срна.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.