D.I.C. Veritas

RTV, RTRS, B92, Informer,Tanjug, 03.08.2021, Veritas: Hrvati i dalje slave ‘Oluju’

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije “Oluja”.

Ona se u Hrvatskoj 4. avgusta slavi kao državni praznik.

Od tog broja je 1.228 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice “Oluje”.

Među žrtvama se nalazi 553 (29 odsto) žene, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata 1990-ih godina na prostorima prethodne Jugoslavije, napominje se u saopštenju.

“Veritas” precizira da je od ukupnog broja žrtava do sada rasvetljena sudbina 1.185 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 692 (37%) lica, od čega 526 (78%) civila, među kojima 266 (51 odsto) žena.

Oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine preživelo je zarobljavanje, oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili nisu mogli napustiti ognjišta, na silu su internirani u logore za civile, navodi se u saopštenju i podseća da je Krajina “opustošena, opljačkana, pa porušena i zapaljena”, kao i da nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

“Iako je bilo očigledno da je hrvatska vlast preduzela ovu agresiju zbog optiranja teritorije bez srpske većine koja je na njoj živela, Savet bezbjednosti UN, osim ‘snažne osude hrvatske vojne ofanzive velikih razmjera’ (R 1009/95), nije doneo, ni ovoga puta, bilo kakve kaznene mjere protiv agresora”, ukazuje “Veritas”.

“Umesto da Hrvatska posle pomenutih sudskih postupaka odustane od slavljenja ‘akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina’ kao dvostrukog državnog praznika (Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja), slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima”, dodaje se u objavi za medije.

U saopštenju se navodi da su se obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data prilikom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju pre osam godina, pretvorila u svoju suprotnost – srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija, dok na sve to međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u međuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i pre 26 godina.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.