D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 05.06.2020, Štrbac: Verovaću kada još nekog osude za zločine počinjene nad Srbima

BEOGRAD – Predsednik “Veritasa” Savo Štrbac izjavio je da se poruke zvaničnika Hrvatske na obeležavanju “Oluje” razlikuju u odnosu na prethodne godine utoliko što je konstatovalo da je ta akcija imala i “mrlje”, ali kaže da će im verovati kada budu promenili nešto u praksi i kada još nekog osude za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

“Ovo danas se razlikuje, procenjujući po govorima, prvenstveno predsednika i premijera Hrvatske, valjda i zbog dogovora sa Srbima, prisustva Borisa Miloševića. Moglo se čuti ono što do sada nije, a to je da su i Srbi imali žrtve i da je akcija imala ‘mrlja’. Do sad je ona za njih bila ‘čista kao suza”, rekao je Štrbac za Tanjug.

Štrbac je primetio da je bilo reči o tome da Hrvati akciju smatraju oslobađajućom, a da Srbi to smatraju zločinačkom akcijom, tako da su se, ocenjuje, čuli tonovi nekakvog pomirenja.

“Mislim da je to bio dogovor između Andreja Plenkovića i (Milorada) Pupovca, odnosno Borisa Miloševića”, rekao je Štrbac, ali i podsetio da je ipak reč o proslavi.

Kako kaže, to što je rečeno na obeležavanju Srbima ne pomaže mnogo, jer Hrvati i dalje negiraju da je “Oluja” bila etničko čišćenje, samo sada, kaže, priznaju da je bilo grešaka posebno u “post Oluji”.

Podseća da je hrvatski narativ da je “Oluja” bila legitimna akcija, pravedna i neophodna, a da je srpski narativ da je to bila zločinačka akcija uperena protiv srpskog stanovništva, da su oni hteli teritorije bez Srba što se, dodaje, nažalost i ostvarilo.

“Ja ću njima verovati da su nešto promenili od dosadašnje prakse i narativa kada još nekog osude za zločine nad nesretnim starim stanovništvom koje je pobijeno u “post Oluji” i samoj akciji, a ubijeno ih je po Veritasovim podacima 1.222, a među njima su bile 522 žene”, rekao je Štrbac.

Štrbac je ocenio da će Milošević, nakon dolaska u Knin kod predstavika Srba zaraditi epitet drugog Brankovića, ali da je njegova politička budućnost u Hrvatskoj zagarantovana, jer je za Hrvatsku postao heroj “post Oluje”.

“Ikona domovinskog rata je Gotovina, a Boris Milošević će od danas biti heroj post-Oluje”, rekao je Štrbac i podsetio da je Milošević do sada bio angažovan u dve hrvatske vlade, da je bio pomoćnik ministra uprave, te da nije neko ko se pojavio iznenada, da ga je pohvalio i predsednik hrvatske države.

Prema njegovim rečima, četvrt veka posle Oluje desile su se zaista velike promene, a najveća je u tome što predstavnik srpskog naroda svojim prusutvom priznaje narativ Hrvatske, da je bila legirtimna neophodna i pravedna operacije, a to im je jedino falilo, i vise od toga.

Milošević je, kako Štrbac dodaje u potrazi za svojim identitetom.

“Na pravom je mestu, sin je pobednika u ovom ratu, njegov otac je ratovao protiv nas Krajišnika. Politička budućnost mu je zagarantovana i ako na vlast dođe najdesniji politički spektar za sve njih Milošević je nacionalni heroj”, rekao je Štrbac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.