D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 06.09.2019, Za ubistvo srpskih civila u Mirlović polju još nema odgovornih

BEOGRAD – Dokumentaciono-informativni centar Veritas podsetio je danas povodom godišnjice stradanja Srba u Mirlović polju, kada je ubijeno sedam srpskih civila, da za taj zločini do sada niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima.

Iz Veritasa podsećaju da su tada stradali bračni parovi Bibić Božo (1907) i Božica (1912) i Bibić Milan (1926) i Vasilija (1926), zatim Šarac Marta (1907), Trzin Petra Ljubica (1937), Trzin Stevana Ljubica (1938), dok je teže ranjena Trzin Ilije Marija (1928).

“U selo Mirlović Polje, u blizini Drniša, koje se nalazilo pod kontrolom vlasti RSK, upala je diverzantsko teroristička grupa iz sastava HV-a i izmasakrirala sedam srpskih civila. Selo je bilo mešovitog hrvatsko – srpskog nacionalnog sastava, ali je većina stanovništva, upravo zbog blizine fronta, ranije napustila selo, tako da se u vreme ovog događaja u njemu nalazilo nešto srpskih civila, koji su, ohrabreni prisustvom UNPROFORA, koji je godinu i po dana ranije preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK, ostali da čuvaju kuće i stoku”, navodi se u saopštenju Veritasa.

Sutradan je u selo došla civilna zaštita RSK u pratnji pripadnika Civilne policije UN-a radi asanacije terena, a istoga dana su, navode, tela pokopana na mesnom groblju bez obdukcije.

“Desetak dana kasnije, po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Kninu, u prisustvu vojnih posmatrača UN-a i vojnog lekara britanskog bataljona u sastavu snaga UN-a, izvršena je ekshumacija a potom i sudsko medicinski pregled tela od strane sudskog veštaka Karan Željka iz Banja Luke, koji je sačinio kompletan veštački nalaz, u koji su imali uvid i predstavnici UNPROFORA”, navodi se u saopštenju.

U Veritasu ističu da iako se taj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima počinjen u Mirlović Polju.

Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, dodaju u Centru, u ubistvu meštana iz sela Mirlović polje učestvovali su Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša, koji je i komandovao tom jedinicom, i Kušeta Mirko, oba iz Mirlović polja.

U Veritasu kažu da su u novembru 2011. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtev, dostavili svu raspoloživu dokumentaciju za taj zločin, koje je nakon sprovedenog pretkrivičnog postupka, predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još uvek vodi protiv NN.

“Upravo zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, porodice ubijenih Mirlovčana, uskoro će, po osnovu člana 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, pravdu zatražiti pred Evropskim sudom u Strazburu”, najavili su u Veritasu.

Kažu da je u Mirlović polju 1991. godine živelo 188 Srba, dok u septembru 2019. godine u tom selu nema nijednog Srbina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.