D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 17.03.2023, Preminula spisateljica Dubravka Ugrešić

AMSTERDAM – Poznata hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, preminula je danas u Amsterdamu u 73. godini, u krugu prijatelja i porodice, saznaje kulturni klub “Tportal” iz Zagreba.

Dubravka Ugrešić, bila je cenjena i nagrađivana književnica i naučnica.

Autorka je brojnih dela, između ostalih i “Poza za prozu”, “Štefica Cvek u raljama života”, “Život je bajka”, “Forsiranje romana-reke”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Baba Jaga je snijela jaje”

Dela Dubravke Ugrešić prevedena su na više od dvadeset jezika

Božović: Dubravku Ugrešić pamtićemo po njenim pričama, romanima i esejima…

Dubravku Ugrešić pamtićemo po njenim izuzetnim pričama, romanima i esejima, i po njenom izuzetnom poznavanju ruske avangarde, rekao je Tanjugu Gojko Božović pesnik, esejista i osnivač izdavačke kuće “Arhipelag” povodom smrti cenjene hrvatske spisateljice.

Kako je Božović naglasio “pamtićemo je i po tome da je bila prva žena koja je dobila NIN-ovu nagradu za roman godine”.

“Pamtićemo je i po tome što je bila književnica sa stavom i kada je reč o književnosti koju piše i koju čita, s kojom je živela i mislila, i za koju je živela i mislila. Ali je bila književnica sa stavom i o kulturnim, društvenim, političkim pitanjima. Čovek se nije morao uvek slagati s njenim stavovima, ali je uvek morao ceniti njenu doslednost, njen postojan glas iznad svih zapenjenih besova svakodnevice, njena jasna i razgovetno izgovorena uverenja, njenu spremnost da plaća cenu svojih stavova i u boljim i u gorim vremenima” rekao je Božović.

On je potom citirao Dubravku Ugrešić koja je negde u ovo vreme prošle godine kazala knjige su danas punkt socijalizacije, a ne više intiman susret između autora i njegova čitaoca”, definišući uobičajeno precizno našu epohu.

“Poetički i intelektualno formirana u vreme kada je književnost bila važna, a od pisca se očekivalo da ne teče samo književnu karijeru već i da razmišlja o društvu u kome književnost nastaje, Dubravka Ugrešić je i sama doprinela tom značaju književnosti u njenom vremenu i mnoge čitaoce utvrdila u uverenju da književnost odista jeste važna. Raskrinkavajući u esejima kulturu laži, stereotipa i zabrana, Dubravka Ugrešić je u svojim romanima oblikovala inovativne susrete s neskrivenom stvarnošću u kojima se mešaju duh avangarde i jezik zanimljive u provokativne priče, slika epohe i duboko lična priča o čoveku pored licem nove i najnovije istorije, raznoliki svet modernog doba s malim kamernim epizodama vanredne upečatljivosti, uzbudljivi humor i precizno slikanje stanja stvari” rekao je Božović.

Poštovaoci širom sveta se opraštaju od Dubravke Ugrešić

Povodom smrti Dubravka Ugrešić (1949-2023) od hrvatske spisateljice su se na društvenim mrežama počeli opraštati brojni poštovaoci sa prostora bivše Jugoslavije, ali i širom sveta.

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić je napisala na svom fejsbuku “počivajte u miru poštovana Dubravka”, dok je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović podsetio da je Ugrešić bila “veliki esejista, antiratni i antinacionalistički intelektualac”.

Pisac knjige “La piedra permanece: Historias de Bosnia-Herzegovina” (2021) Mark Kasals Iglesias na tviteru napisao da je Ugrešić za njega bila “najbolja hrvatska savremena spisateljica”, dok je balkanolog Migel Roan naveo da je bila “glas kreativan, kritičan i nezavisan”.

Urednik u francuskoj izdavačkoj kući Galimar Klemen Rib napisao je da oseća veliku žalost zbog odlaska “jednog diva književnosti”, čija će nam “žestoka duhovitost nedostajati, ali knjige moćne ostaju”.

Francuska antorpološkinja i balkanska dopisnica belgijskog lista Le soar Alin Kato je napisla je na svom tviteru da je “smrt Ugrešić neizmeriv gubitak”, dok je profesor Univerziteta Britanske Kolumbije Ervin Malakaj napisao da ga je “izbacila iz šina” knjiga “Ministarstvo boli”, a “Evropa u sepiji” šokirala.

Malakaj nikad nije susreo Ugrešić ali oseća kao da ju je poznavao pošto su mu njene priče i eseiji pomogli da promisli kroz mnoge lične i profesionalne stvari.

Izvršni direktor Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara Fahrudin Kladničanin je na svom fejsbuku napisao da je “na bolji svet, otišla uvek neposlušna veštica, izdajica i narodni neprijatelj, jedna od najboljih i najčitanijih književnica sa ovih prostora i žena, koja je vrlo hrabro iznosila svoje stavove o vremenu, kulturi i politici”.

“Najduhovitija književnica sa jugoslovenskih prostora, neka počiva u miru, njene knjige ostaju dok je jezika na kome se razumemo”, napisao je Velibor Petković, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić iz Novog Sada se Ugrešić zahvalila “za veličanstvenu borbu protiv kulture laži”, dok je nemački pozorišni reditelj Saša Haveman napisao da je Ugrešić bila “najduhovitija kada je najteže, prefinjena i oštroumna”, i da mu je “bila veliki uzor u mnogo čemu”.

“Otišla dubravka, naš čest gost u Berlinu, moja velika tajna literarna ljubav. Teške devedeste smo proživeli i preživeli između Amsterdama i Berlina, mi otišli, oterani, pobegli, izbegli, moja porodica i Dubravka. Uz vino priče klopu, tugu golemu i neprestanog smeha”, napisao je Haveman.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.