D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 23.11.2016., Na ulasku u Hrvatsku uhapšen državljanin Srbije

BEOGRAD - Hrvatska policija jutros je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu kod Šida, uhapsila srpskog državljanina Željka Vujaškovića (61), rođenog u Virovitici, zbog navodno počinjenog ratnog zločina u ratu devedesetih, saopštio je “Veritas”.

Kako se navodi, među 1.577 imena na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine, zaključno sa 31. martom 2013, nije se nalazilo ime Željka Vujaškovića, kao što ga nije bilo ni na prethodnim spiskovima koje je Hrvatska službeno dostavljala Srbiji.

Vujašković, o čijem je hapšenju hrvatska policija obavestila njegovog sina, ne precizirajući za šta je optužen, navode će biti prebačen u zatvor u Požegu jer je tamošnji sud još 1995. godine raspisao poternicu za njim.

Kako navodi “Veritas”, sa srpskim dokumentima je putovao i u Rusiju i u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema, a jutros je autobusom krenuo u Hrvatsku s namjerom da u Tovarniku reguliše i hrvatske papire.

U saopštenju “Veritasa” navodi se da se Vujašković početkom 1992. godine nastanio u Iloku, gde je do 1995. godine radio u policiji RSK i obavljao funkciju komandira riječne flotile, a posle integracije ovog prostora u ustavni poredak Hrvatske prešao je u Srbiju i nastanio se na području Smedereva.

“Veritas” podseća da je, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšen 161 Srbin, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku.

“Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru”.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica, po oceni “Veritasa”, ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.