D.I.C. Veritas

РТВ, Танјуг, 25.02.2021, Пре 29 година у Дарувару убијена породица Радосављевић

БЕОГРАД – Председник Документационо информационог центра ”Веритас” Саво Штрбац подсећа да је на данашњи дан пре 29 година у Дарувару ликвидирана четворочлана српска породица Радосављевић и истиче да је реч о једној од најмонструознијих ликвидација породица у рату деведесетих на подручју Хрватске.

Штрбац у саопштењу наводи да је 25. фебруара 1992. године у Дарувару Јожица Мудри, припадник Хрватске војске, ликвидирао породицу Радосављевић – Радета (36), његову супругу Јованку (32) и њихове синове Дејана (14) и Ненада (10).

Подсећа да се у правоснажној пресуди Окрузног суда у Бјеловару од 7.јануара 1994. године, према којој је Мудри проглашен кривим за четвороструко убиство, наводи да је униформи војног полицајца у Радосављевиће из непосредне близине испалио 11 метака пуцајући им у главе.

”Пошто је Дејан и након пуцњаве давао знакове живота, Мудри му је кухињским ножем задао још осам убодних рана по грудном кошу и стомаку. Затим је тела мртвих Радосављевића посложио по поду трпезарије једно до другога, те их минирао пластичним експлозивом”, наводи Штрбац.

Додаје да је Мудри осуђен на јединствену казну од 13 година затвора, али да је Врховни суд преиначио казну на 15 година затвора.

Штрбац напомиње да је за тај злочин осуђен само Мудри који је, како наводи, током кривичног поступка тврдио да се на ликвидацију Радосављевића одлучио по налогу свог командира Мирослава Губеровића који му је за ликвидацију дао и аутомобил и још једног припадника јединице.

Наводи да су због тога отац Радета Радосављевића, Петар, и сестра Милица поднели тужбу против Хрватске тражећи накнаду штете.

”Отац је у међувремену умро, а Општински суд у Дарувару је одбио тужбени захтев уз образложење да Милица није живела са братом и његовом породицом, а такав став су заузели и Врховни и Уставни судови Хрватске”, наводи Штрбац.

Додаје са су судови пресудили да Милица Хрватској исплати трошкове парничног поступка у износу од око 25.000 евра.

Штрбац наводи и да је Јованкина мајка, Пела Медаковић, такође тужила Хрватску за накнаду штете, али да је и њена тужба одбијена.

Како каже, убиство породице Радосављевић у Дарувару спада у најмонструозније ликвидације породица у рату деведесетих на подручју Хрватске и Републике Српске Крајине због њихове етничке припадности.

Подсећа и на ликвидацију четворочлане породице Козбашић у Петрињи у новембру 1991. године, трочлане породице Зец у Загребу у децембру 1991. и четверочланих породица Ченгић у Ервенику код Книна у јануару 1992. и Олујић из Церне код Жупање у фебруару исте године.

”Супружници у поменутим породицама били су мешовитог хрватско-српског састава, осим породице Радосављевић у којој су оба супружника били српске националности”, наводи Штрбац.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.