D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 31.03.2021, Godišnjica krvavog Uskrsa na Plitvičkim jezerima

Veritas podseća da se danas navršavaju tri decenije od krvavog Uskrsa na Plitvičkim jezerima – događaja koji se po mnogima uzima kao početak rata u Hrvatskoj.

Veritas u saopštenju navodi da je u februaru 1991. godine Hrvatska donela odluke o nevaženju saveznih zakona na njenoj teritoriji i o razdruživanju od SFRJ, a nakon toga i SAO Krajina “Rezoluciju o razdruživanju od RH”.

Polovinom marta, kako dodaju, JNA traži od Predsedništva SFRJ da se u državi uvede vanredno stanje, što, usled protivljenja Hrvatske, BiH i Makedonije, ne prolazi.

“U kontekstu takvog stanja, krajiški Srbi su 25. marta organizovali miting istine na Plitvicama sa zahtevom da Nacionalni park ‘Plitvička jezera’ ostane u sastavu SAO Krajine”, navodi Veritas i dodaje da su dva dana kasnije na ulazima u nacionalni park na jarbolima istaknute srpske i jugoslovenske zastave.

Nakon što su “martićevci” iz Knina zauzeli upravne zgrade NP “Plitvička jezera”, iz Zagreba je 31. marta prema Plitvicama, krenula kolona sa oko 400 specijalaca radi “uvođenja ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka”.

Srbi su očekivali napad pa su ih, na prilazima Plitvicama od Slunja, specijalci sačekali u zasedi.

Brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci do podneva su uspostavili kontrolu nad nacionalnim parkom, a dalju eskalaciju sukoba sprečila je JNA, koja se postavila kao “tampon zona”.

Na hrvatskoj strani poginuo je Josip Jović (22), dok ih je dvadesetak ranjeno. Na srpskoj strani ubijen je teritorijalac Rajko Vukadinović (32) iz Korenice, a 17 zarobljenih je zbog pogibije Jovića krvnički prebijano sve do njihove razmene 13. avgusta.

Jović je proglašen prvom žrtvom “domovinskog rata” i Hrvatska svake godine obeležava godišnjicu njegove pogibije, iako je tadašnji ministar policije Josip Boljkovac, više puta govorio i u svojoj knjizi “Istina mora izaći van” zapisao da je obdukcija pokazala da je ubijen metkom iz “tzv. pumparice, jurišne automatske puške uvezene iz Singapura, kakve je imala hrvatska policija”.

Posle te akcije, Hrvatska je na Plitvicama formirala policijsku stanicu, koja se održala do kraja avgusta, kada je, zbog nemogućnosti funkcionisanja usled kontrole JNA i rasformirana. Kontrolu nad NP “Plitvička jezera” preuzele su krajinske vlasti do avgusta 1995.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.