D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 31.10.2015., Parastos srpskim žrtvama u “Otkosu 10”

BEOGRAD -Danas se navršava 24 godine od 31. oktobra 1991. kada je započela akcija hrvatske paravojske “Otkos 10”, koja je imala za cilj likvidiranje ili proterivanje Srbe sa područja Grubišnog Polja, saopštio je Dokumentacioni centar “Veritas”.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu, u organizaciji Zavičajnog udruženja “Bilogora”, u nedelju 31.oktobra, sa početkom u 11 časova služiće se parastos stradalima u Grubišnom Polju i istočnoj Bilogori od 1991. do 1997. godine.

Na području istočne Bilogore, od 1991. do 1997. godine, koliko je do sada utvrđeno, život je izgubilo 65 Srba i pripadnika drugih nacija, navedeno je u saopštenju.

Akcija “Otkos 10” je počela na području istočne Bilogore, odnosno u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice. U dva dana kompletno stanovništvo iz 23 sela i deo žitelja iz još15 sela napustio je to područje i u izbegličkoj koloni, u kojoj se našlo oko 4.000 ljudi i preko 600 vozila, prešao je u Bosnu u kojoj još nije bilo ratnih sukoba.

Među njima je bilo i oko 250 Hrvata, Čeha, Mađara i Roma.

U toj akciji do temelja su zapaljene drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESKO: hram svetog Dimitrija u Rastovcu, i Uspenije Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici, oba s početka 18. veka.

Za zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo Veljko Marić, pripadnik ZNG iz Grubišinog Polja, kojeg je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na kaznu zatvora od 12 godina.

On je osuđen zbog ratnog zločina protiv civila, jer je 31. oktobra 1991. u selu Rastovac u opštini Grubišno Polje hitcima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića (1926) u porodičnoj kući.

Dok je Marić u srpskim zatvorima izdržavao kaznu, protiv njega je srpsko pravosuđe otvorilo još jednu istragu zbog sumnje da je tokom septembra 1991. u Grubišnom Polju likvidirao Miću Vasiljevića i Vladimira Kučeru, te mučio Zvjezdana Mačka, svi Srbi.

Iako istraga nije završena, Marić je u junu ove godine iz Srbije transferisan u Hrvatsku. Prilikom transfera hrvatska strana se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji, ali do sada nema potvrde da preuzetu obavezu i ispunjava, navedeno je u saopštenju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.