D.I.C. Veritas

SAOPŠTENJE POVODOM HAPŠENJA RADUJKOVIĆ ĐORĐA

Dana 30. januara 2012. godine, francuska policija uhapsila je Radujković Đorđa (43), Srbina iz Podgorja, opština Karlovac, u mjestu Nim, na jugu Francuske. Hapšenje je obavljeno na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb. U toku jučerašnjeg dana saslušao ga je istražni sudija i odredio mu ekstradicioni pritvor u trajanju od 30 dana, u kom vremenu bi Hrvatska trebala dostaviti kompletirani ekstradicioni zahtjev, nakon čega će sud odlučiti o eventualnoj ekstradiciji u Hrvatsku.

Županijski sud u Karlovcu, presudama iz 1999. i 2006. godine, proglasio je krivim Milu Dakića što je “početkom mjeseca avgusta 1991. godina na području Vojnića nagovarao okrivljene Dušana Tomića, Milu Tomića, Darka Kresojevića, Đorđa Radujkića i Stanka Tomića, koje je on okupio oko sebe, da u Budačkoj Rijeci, gdje obično stoje pripadnici policijske patrole PU Karlovačke, saobraćajne policije i kontrološu saobraćaj, postave zasjedu, sačekaju iste i poubijaju sve policajce koji su se tu zateknu”, što su gore pomenuti i uradili tako što su 4. avgusta 1991. godine pucali na četvoricu pripadnika policijske patrole, kojom prilikom su trojica zadobili smrtonosne, a jedan teške fizičke povrede. Svi pomenuti su zbog toga djela, koje je u odnosu na Dakića kvalifikovano kao podstrekavanje na ubistvo, a u odnosu na ostale kao ubistvo u pokušaju i ubistvo, u odsutnosti, osuđeni na po 20 godina zatvora i za svima su bile raspisane interplove potjernice.

Inače, Đorđe Radujković je do avgusta 1995. godine živio na Kordunu, kada je pred hrvatskom “Olujom”, sa ostalim Krajišnicima, izbjegao u Srbiju, odakle je 1997. godine, sa suprugom Snježanom, iselio u Francusku, gdje je dobio azil, a prije dvije godine i državljanstvo.

Mile Dakić, jedan od osuđenih, uhapšen je 26.05.2011. godine, sa pasošem Republike Srbije, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Republiku Srbiju, na graničnom prelazu Rača, a po odluci Suda BiH i izručen u Hrvatsku 11. avgusta 2011. godine, trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Karlovcu, gdje čeka početak obnove postupka, koji je zakazan za 14. februar ove godine.

S obzirom na kvalifikaciju djela, Radujković i saoptuženi se ne nalaze na Spisku od 1.549 procesuiranih lica za ratne zločine u RH.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 112 Srba iz Hrvatske, od kojih su  32 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 13-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 01.02.2012.

PREDSJEDNIK
Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.