D.I.C. Veritas

Savo Štrbac, 07.02.2014., “ZA IGRU. ZA SVIJET”

 

Za incident hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića, koji se dogodio u toku dokvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Islanda za Svjetsko prvenstvo FIFE u Brazilu 2014. godine, odigrane 19. novembra 2013. godine – odmah po završetku utakmice sa mikrofonom u ruci došao je na sredinu stadiona i nekoliko puta uzvikivao “za dom” našto mu je publika sa prepunog Maksimira uzvraćala “spremni” – svjetska javnost je bila dovoljno informisana preko svih vrsta media.

I reakcije na ovaj incident su bile široke i žestoke: preko specijalizovanih društvenih mreža potpisivane su peticije namjenjene Disciplinskoj komisiji FIFE, jedni su tražili primjerno kažnjavanje fudbalera, poput nevladine  organizacije za obrazovanje o holokaustu i genocidu  pod  imenom  “Nefesh  Haya”, dok su  drugi tražili njegovo oslobađanje poput nevladine  organizacije  “Croatia  Libertas”. Bilo je i pojedinaca koji su se obraćali Fifinoj komisiji sa tumačenjima značenja inkriminisanog pozdrava, poput  g.  Barrya  Lituchya,  asistenta  istorije  na  Fakultetu  Medgar Evers  Gradskog sveučilišta  u  New  Yorku.  I  proskribovani fudbaler je Komisiji dostavio izjavu, koju smo imali prilike čuti više puta i u raznim medijima, u kojoj objašnjava da je njemu riječ dom “asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu” i da je njegova izjava bila vođena isključivo ljubavlju prema njegovom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom.

S nestrpljenjem se čekala odluka nadležne Fifine komisije. A  odluka je glasila  da se igrač Josip Šimunić suspenduje za narednih deset (10) službenih utakmica, koja se počima računati tokom završnog natjecanja za Svjetsko prvenstvo FIFE u Brazilu 2014. godine, te da mu se zabranjuje pristup  krugu  stadiona  za  vrijeme svih deset utakmica za koje je dobio suspenziju, a naloženo mu je i da  plati  novčanu  kaznu  u  iznosu  od  30.000 švajcarskih  franaka .

Kao što se i očekivalo, sa izrečenom kaznom su bili svi nezadovoljni – onima koji su ga branili, bilo je mnogo, a onima koji su ga napadali, bilo je malo.

Ovih dana je objelodanjeno i kompletno obrazloženje pomenute odluke na 16 stranica kucanog teksta. Moram priznati da me je i  kao profesionalca ( dugogodišnji sam sudija i advokat) i kao čovjeka impresioniralo to obrazloženje u svakom pogledu.

Činjenično utvrđenje, sublimirano u tački 24, glasi: “Komisija  je  utvrdila  da  je  navedeni  izraz  prvobitno  korišten  kao  hrvatski  nacionalni pozdrav,  od  strane  plemstva  i  političara od  17.  do  20.  vijeka.  Međutim,  tokom drugog  svjetskog  rata,  potpuno  isti  pozdrav  prihvaćen  je  kao  službeni  pozdrav Ustaša.  Ustaše su bile Hrvatski revolucionarni pokret  koji je djelovao prije i tokom drugog  svjetskog  rata,  koji  se  smatrao  fašističkom  i  terorističkom  organizacijom  i koji  je  bio  povezan  s  nacističkim  režimom.  Prema  informacijama  kojima  Komisija raspolaže,  njihov  je  cilj  bio  uspostaviti  Veliku Hrvatsku,  koncept  koji  se  obično povezuje  s  fašističkim  i  ultranacionalističkim  režimom  koji  je zagovarao  uspostavu čiste  rase.  U  tu  svrhu  su  promovisali  progone  i  genocid  nad  Srbima,  Židovima  i Romima  u  Hrvatskoj,  poput  pokolja  u  selu  Prebilovci  ili  koncentracionog  logora  u Jasenovcu.  Ustaše  su  bile  povezane  s  nacističkim  režimom  Adolfa  Hitlera  i fašističkim režimom u Italiji pod nadzorom Mussolinija.”

Preventivna poruka ove presude, navedena u tački 25, glasi: “… Uzvikivanje  bilo  kojih riječi  ili  izraza  koji  se  povezuju  s  nacizmom  ili  fašizmom,  naročito  na  nogometnom stadionu punom ljudi i djece, ne predstavlja samo povredu mjerodavnih pravila FIFE već  je  i  užasno  podsjećanje  onih koji su upoznati ili su proživjeli ta tmurna vremena na mračni dio naše istorije, na koju  niko  ne  bi  trebao  biti  ponosan  i  koju  bi  još  manje  trebalo  tako  spominjati  ili pak  promovisati.  Takva vrsta  rasističkog,  diskriminacijskog  i  provokativnog ponašanja je  napad  i  uvreda  ne  samo  za  one  koji  su  izgubili  članove  obitelji  tokom  rata  te naročito  u  logorima  za  istrebljenje,  već  i  za  ljudsko  društvo  u  cjelini.  Takva  vrsta ponašanja je sramotna i odvratna te predstavlja stav koji se ne može tolerisati”.

   Komisija  je  podsjetila i  na  ciljeve  FIFE  na  obrazovnoj  razini  čije geslo    glasi:  “Za  igru.  Za  svijet.”    i  stav  koji  je  organizacija  zauzela  u  borbi protiv  rasizma  i  diskriminacije te ocijenila  da FIFA,  kao  i  savezi  članice,  “igraju  ulogu  koja  je  šira  i  važnija  od  bavljenja  samo  i isključivo sportskim pitanjima”.

Moram priznati i da od disciplinske komisije jedne sportske organizacije nisam očekivao ovakvu “dubinsku” ocjenu provedenih dokaza u svjetlu istorijskih i savremenih društveno – političkih zbivanja. Svaka čast članovima ove  komisije, koja je bila sastavljen od: g. Kia Tonga Lima (iz Singapura), kao v.d. predsjednika; g. Hamida Haddadja (iz Alžira) i g. Kristera Malmstena (iz Švedske), kao članova.  Od njih bi mnogo mogli naučiti i profesionalne sudije međunarodnih i nacionalnih sudova kojima su ljudska prava i ratni zločini profesionalno zanimanje.

 Šimunićev pravni zastupnik,  izvjesni Davor Prtenjača, njemački advokat hrvatskog porijekla,  najavio je žalbu na pomenutu presudu Fifinoj komisiji za žalbe, kao drugostepenom organu, a kao podršku pokrenuo je, na web-stranici www.za-dom.eu sa sloganom S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014.‘, potpisivanje peticije za potpuno oslobađenje ili izricanje blaže kazne svom štićeniku. Za prvih petnaestak dana peticiju je potpisalo preko 250.000 ljudi, što je prevazišlo i sva očekivanja revnosnog advokata koji je i svoj sajt nazvao “za dom”.

Nije isključeno da će drugostepeni organ, pod predsjedavanjem nekog “novog Merona”, osloboditi Šimunića, kao što je žalbeno vijeće Haškog tribunala, pod presdjedavanjem starog Merona,  oslobodilo hrvatske generale za zločine nad Srbima u akciji “Oluja”. Ako se to i desi, ova presuda će, kao i ona pretresnog vijeća Haškog tribunala u predmetu “Gotovina i dr”, ostati kao svjetionik na uzburkanom okeanu međunarodne (ne)pravde u doba “novog svjetskog poretka”.

 

Beograd, 6. februar, 2014.

 

                                                                                                                        Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.