D.I.C. Veritas

“Sense”, 14.02.2012. SUĐENJE RATKU MLADIĆU POČINJE 14. MAJA

Početak suđenja Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid i druge zločine u BiH, zakazan je za 14. maj ove godine. Nakon uvodnih reči tužilac će počev od 29 maja izvesti prve od 410 najavljenih svedoka optužbe

Početak suđenja Ratku Mladiću bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) zakazan je za 14. maj ove godine, saopšteno je danas u Tribunalu. Predraspravna konferencija biće održana 17. aprila.

Iako je početak suđenja bio najavljen za 27. mart, Pretresno veće je odlučilo da svim stranama u postupku omogući dodatno vreme za pripremu i za 14. maj zakazalo iznošenje uvodne reči tužilaštva. Pored toga u prvoj fazi suđenja biće ograničen broj zasedanja čime će strane dobiti dodatno vreme za pripremu. U odluci o početku suđenja koju je potpisao predsedavajući sudija Alfons Ori/Alphons Orie, precizira se da će nakon uvodnih reči optužba izvoditi dokaze u periodu od 29. maja do 13. jula, a zatim će nastupiti pauza do 20. avgusta.

Tužilaštvo je nedavno najavilo ukupno 410 svedoka, od kojih će u sudnicu pozvati njih 158. Međutim, najveći broj njih će dati iskaze u pismenom obliku, odnosno biće samo unakrsno ispitani od strane Mladićeve odbrane.

Veće je takođe zaključilo da zdravstveno stanje optuženog ne zahteva izmenu načina zasedanja i da nema potrebe da se radi manje od pet dana nedeljno i na kraćim sednicama nego što je uobičajeno. Uvažen je, međutim, zahtev odbrane da se suđenje odvija u prepodnevnim satima. U okviru priprema za proces, za 29. mart zakazana je nova konferencija o stanju u postupku.

Bivši komandant Glavnog štaba VRS optužen je za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini počinjene u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao i Radovan Karadžić, bivši predsednik RS kojem se trenutno sudi za iste zločine. Ratko Mladić je uhapšen 26. maja prošle godine nakon 16 godina skrivanja.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.