D.I.C. Veritas

“Sense”, 20.03.2012. ŠEŠELJ “IDE U SLAVU”, RECITUJE MARSELJEZU I TRAŽI DOŽIVOTNU ROBIJU

Lider srpskih radikala svoje ratne govore poredi sa francuskom himnom, proglašava svoj “trijumf” nad Tribunalom, tvrdi da ga je “baš briga” hoće li biti osuđen i objašnjava zašto smatra da je doživotna zatvorska kazna za njega jedina primerena. Suđenje okončano, čeka se presuda

Poslednjeg dana iznošenja svoje završne reči Vojislav Šešelj je rekao da ga je “baš briga” hoće li biti osuđen i priznao da je suđenje za zločine nad civilima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH iskoristio “kao javnu političku tribinu za obračun sa Tribunalom i mračnim stranim silama koje stoje iza njega”. Kaže da je siguran da nije kriv za ubistva, progone, mučenja, deportacije i prisilna premeštanja nesrpskih civila, zločine za koje tužilac smatra da je dokazao Šešeljevu krivicu i zahteva kaznu od 28 godina zatvora.

U današnjem izlaganju Šešelj je razradio prošle sedmice izrečen stav da on ne može biti osuđen za podsticanje progona govorom mržnje, jer smatra da se po međunarodnom pravu može krivično goniti samo “direktno i javno” pozivanje na genocid, a ne i na “obične” ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, što je, po optužbi, tokom rata činio. Poziva se na presudu bivšim zvaničnicima bosanskih Hrvata Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu koji su oslobođeni po optužbama za korišćenje propagande u svrhu progona, ali su osuđeni po drugim osnovama.

Optuženi, dalje, smatra da u javnim nastupima “ni u jednom fragmentu” nije “bitno doprineo” počinjenu zločina, već da se njegovi govori samo vremenski u nekim situacijama poklapaju sa zločinima na terenu. Svoje ranije oštre govore pravda činjenicom da se za vreme rata neprijatelj ne hvali, već se napada. Kaže da je u preko stotinu svojih medijskih nastupa u tu svrhu citirao i stihove francuske himne Marseljeza, čiji je tekst danas izdeklamovao u sudnici.

 

Usledio je poduži “čas istorije” u kojem je optuženi nastojao da potkrepi svoje tvrdnje da veći deo teritorije bivše Jugoslavije – od Makedonije do zapadne Slavonije i Krajine – pripada Srbima. Osim toga, dobar deo današnjeg izlaganja iskoristio je za obračun sa sekretarom suda zbog odluka da mu u prošlosti ograniči komunikaciju sa medijima i spreči ga da iz pritvora vodi političku kampanju. Danas nije propustio ni da svoje političke protivnike i bivše partijske kolege optuži za izdaju i saradnju sa stranim obaveštajnim službama.

Šešelj je suđenje koje se protiv njega vodi nazvao “političkom smicalicom” u kojem je “on trijumfovao” i, obraćajući se sudijama, dodao: “Ovaj proces je gotov, samo vas o tome niko nije obavestio”. Kaže da kaznu od 28 godina sigurno ne bi izdržao do kraja i dodaje da bi, uzme li se u obzir njegovo suprotstavljanje Sjedinjenim Državama, NATO paktu i Evropskoj Uniji i mržnja koju gaji prema Tribunalu, najprimerenija kazna bila doživotna robija, koju bi ujedno “mogao da odsluži do kraja”. “Ja sad odoh u slavu, a Srpska radikalna stranka ka političkom trijumfu na predstojećim izborima”, zaključio je Šešelj svoju završnu reč.

Iako je običaj da optužba nakon završne reči odbrane iznese repliku, to se ovom prilikom nije dogodilo, jer, kako je obrazložio tužilac Markusen/Marcussen, Šešelj nije iznosio pravne već političke argumente. Sudija Antoneti/Antonetti je potom proglasio kraj suđenja i najavio da će datum izricanje presude biti naknadno zakazan.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.