D.I.C. Veritas

Sense, 26.01.2012 NA PROLEĆE ŽALBENA RASPRAVA U PREDMETU HRVATSKIH GENERALA

Rasprava po žalbama Ante Gotovine i Mladena Markača održaće se “na proleće”, najavio je predžalbeni sudija Teodor Meron na redovnoj statusnoj konferenciji. Zdravlje Gotovine “u redu”. Stanje Markača “nije dobro” ali “zdravstvene službe poduzimaju odgovarajuće mere”

Sudija Teodor Meron/Theodor Meron, predsedavajući u veću koje odlučuje po žalbama hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača je najavio da će se žalbena rasprava u tom predmetu održati “na proleće” a da će datum biti naknadno određen. Bivši zapovednici Zbornog područja Split i specijalne policije, Gotovina i Markač, su u aprilu prošle godine osuđeni na kazne od 24 i 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja srpskih civila iz Krajine za vreme i nakon operacije “Oluja” u leto 1995.

Na uobičajeno pitanje sudije o zdravstvenom stanju optuženih, Gotovina je odgovorio da je “sve u redu”. Markač se, međutim, požalio da “stanje nije dobro” dodajući da “zdravstvene službe” u Pritvorskoj jedinici UN, “poduzimaju adekvatnemere”. Predsedavajući sudija je rekao da se “nada” da će se optuženi “osećati bolje”.

Sudija Meron je podsetio da su pred većem dva javna podneska. U prvom odbrana prvooptuženog Gotovine traži dozvolu da uvede nove dokaze. Drugi podnesak je uputila grupa od 12 mahom američkih vojnih eksperata koji u svojstvu “prijatelja suda” traže od Žalbenog veća da “razmotri” zaključke prvostepenih sudija o “protivpravnom napadu” na civile tokom operacije “Oluja”. Pred većem je, takođe, i jedan broj poverljivih podnesaka koji će biti rešeni “u dogledno vreme”.

Strane u postupku nisu pokrenule druga pitanja tokom konferencije o stanju u žalbenom postupku, koja je trajala nepunih deset minuta.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.