D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 04.07.2013., TUŽILAŠTVO: TRIBUNAL JE SUD ZA ŽIVE, A NE POKOJNIKE

U odgovoru na žalbu odbrane pokojnog Rasima Delića koja je zatražila reviziju presude bivšem komandantu Glavnog štaba Armije BiH, tužilaštvo ističe da je Tribunal nadležan za optužne i osuđene koji su živi, ali ne i za pokojnike

 

Nakon javnog objavljivanja privatnog pisma sudije Frederika Harhofa/Harhofa, u kojem se izražava zabrinutost zbog “novog kursa” Tribunala, branioci pokojnog komandanta Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića uložili su zahtjev za reviziju presude kojom je proglašen krivim zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim srpskim vojnicima u julu i avgustu 1995. godine i osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Delićevi branioci Vasvija Vidović i Džon Džons/John Jones su u zahtjevu naveli da je sudija Harhof u objavljenom pismu pokazao “neprihvatljivu pristrasnost” u odnosu na optužene pred Tribunalom, pripisujući nedavne oslobađajuće presude “izraelsko- američkim mahinacijama”. Branioci smatraju da je Harhof svojim pismom doveo u pitanje odluke i postupke predsjedavajućeg Žalbenog vijeća sudije Teodora/Theodor Merona kojeg, kako su naveli, krase “besprijekorna reputacija i dobar glas”.

U današnjem odgovoru na zahtjev Delićeve odbrane tužilaštvo ističe da je Tribunal nadležan samo za optužene i osuđene koji su živi, ali ne i za pokojnike. Tužilaštvo navodi da zahtjev za reviziju, prema Statutu Tribunala, mogu podnijeti samo osuđene osobe i tužilac i “niko drugi”. S obzirom da Delić više nije među živima to, po tužilaštvu, znači da zahtjev branioca nije validan, te da stoga nema ni potrebe da se on razmatra.

Tužilaštvo, također, navodi da u zahtjevu odbrane nisu navedene nikakve “izuzetne okolnosti” koje bi opravdale reviziju Delićeve presude. Sudija Harhof je u svom pismu, smatra tužilaštvo, “jednostavno izrazio svoj lični stav da vojni zapovjednici trebaju biti smatrani odgovornim za zločine njihovih podređenih”. Zabrinutost sudije Harhofa za druge tribunalove predmete, po mišljenju tužilaštva, ne odražava njegovu pristrasnost u vezi sa Delićevim slučajem.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.