D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 11.09.2012.,KARADŽIĆ DOSTAVIO REVIDIRANI SPISAK SVJEDOKA

Radovan Karadžić dostavio revidirani spisak svjedoka koje planira ispitati tokom dokaznog postupka odbrane zakazanog za 16. oktobar ove godine. Spisak od ranije planiranih 600 Karadžić je smanjio na 590 svjedoka i najavio da će on, ukoliko ocjeni da je to potrebno, posljednji sjesti na klupu za svjedoke

 

Postupajući po prošlonedjeljnim smjernicama Pretresnog vijeća Radovan Karadžić je dostavio revidirani spisak svjedoka koje namjerava ispitati tokom dokaznog postupka odbrane čiji je početak zakazan za 16. oktobar ove godine. Na novom spisku koji je, poput prethodnog, povjerljive prirode, je deset imena manje, što znači da Karadžić umjesto ranije najavljenih 600 sada planira ispitati 590 svjedoka.

Vijeće je na prošlonedjeljnoj konferenciji o stanju u postupku zatražilo od Karadžića da do 14. septembra dostavi revidirani spisak svjedoka uzevši u obzir smjernice koje bi, po mišljenju sudija, mogle znatno smanjiti broj sati potrebnih za izvođenje dokaza odbrane. Karadžić je najavio da će mu za ispitivanje svjedoka biti potrebno 300 sati, plus još 300 za pobijanje presuđenih činjenica sa drugih suđenja koje je vijeće formalno primilo na znanje u njegovom predmetu.

U podnesku koji je Karadžić dostavio uz revidirani spisak se navodi da je pored imena svjedoka naznačena i procjena vremena koje će mu biti potrebno za njihovo ispitivanje. Uz to, dostavljena su imena “svjedoka o karakteru” koje namjerava pozvati kako bi sudijama ukazao na eventualne olakšavajuće okolnosti od značaja za odmjeravanje kazne. Odbrana će, navodi Karadžić, nastaviti da preispituje svoju listu svjedoka kako bi, u skladu sa smjernicama sudija, izbjegla nepotrebna ponavljanja i teme koje nisu relevantne za predmet.

Karadžić navodi u podnesku da je “posebno pažljivo” razmotrio stav sudija da bi, u slučaju da planira da se pojavi u ulozi svjedoka na suđenju, njegov iskaz na početku dokaznog postupka odbrane – prije nego što se čuju druga svjedočenja – imao veću težinu.

“U slučaju da je siguran da će svjedočiti Karadžić bi bio spreman da se pojavi kao prvi svjedok. Međutim, njegova odluka o tome da li će svjedočiti će u mnogome zavisiti od iskaza koje dobije od drugih svjedoka, kao i od toga da li će uopšte biti potrebe za njegovim iskazom. On stoga ostaje pri tome da će, ukoliko se za to odluči, svjedočiti kao posljednji svjedok” – navodi se u današnjem podnesku odbrane.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.