D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 11.12.2012., OFICIR UNPROFORA: MLADIĆ JE IMAO PUNU KONTROLU NAD VRS

Bivši pripadnik UNPROFOR na suđenju Ratku Mladiću svjedočio o snajperskom i artiljerijskom teroru VRS nad civilnim stanovništvom Sarajeva. Tokom svoje dvogodišnje službe u tom gradu stekao dojam da Ratko Mladić ima punu kontrolu nad VRS koja je imala vrlo malo prostora da djeluje izvan njegovog nadzora

 

Na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, svjedočio je bivši pripadnik UNPROFOR pod zaštitnim mjerama izmjene lika i glasa, i sa pseudonimom “RM-163”. Po svemu sudeći radi se o francuskom pripadniku mirovne misije UN koji na haškim suđenjima, skoro u pravilu, svjedoče pod jakim zaštitnim mjerama.

Prema sažetku pisane izjave koju je tužilac pročitao u sudnici svjedok je bio na službi u Sarajevu 1993. i 1994. godine. Tokom tog vremenskog razdoblja uočio je da SRK (Sarajevsko-romanijski korpus) provodi kampanju snajperskog i artiljerijskog terora nad civilima u Sarajevu. U kontaktima sa pripadnicima srpske vojske primijetio je da VRS ima strogu hijerarhijsku strukturu i da je vrlo disciplinovana. Stekao je dojam da Ratko Mladić ima punu kontrolu nad vojskom koja je imala vrlo malo prostora da djeluje izvan njegovog nadzora. Sa optuženičke klupe Mladić je klimanjem glave potvrdio ove ocjene oficira UNPROFOR.

Svjedok je tokom svoje dvogodišnje službe zaključio da je opsada Sarajeva važna za bosanske Srbe jer im je služila kao sredstvo pritiska na bosansku vladu. Također je primijetio da srpska strana često granatira Sarajevo u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka na drugim frontovima. Nakon prvog incidenta na Markalama 5. februara 1994. godine svjedok je učestvovao u pregovorima o prekidu vatre, uspostavi punktova za prikupljanje teškog naoružanja, kao i zone totalnog isključenja u rasponu od 20 kilometara od centra Sarajeva.

Nakon što je tužilac završio čitanje sažetka sjednica je zatvorena za javnost, a otvorena je na kratko ponovo tek na početku unakrsnog ispitivanja. Mladićevog branioca Dragana Ivetića je zanimalo da li je UNPROFOR znao za lokacije na kojima su se nalazila skladišta Armije BiH ili njihovi pogoni za proizvodnju oružja i municije. Nakon što je od svjedoka dobio potvrdan odgovor, suđenje je ponovo zatvoreno za javnost do kraja današnje sjednice.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.