D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 12.05.2017., MLADIĆ NE IDE U RUSIJU NA LEČENJE

Pretresno veće sudije Orija/Orie odbacilo zahtev odbrane da se Ratko Mladić iz humanitarnih razloga uputi na lečenje u Rusiju. Sudije ukazuju da je Mladićevo zdravstveno stanje – uprkos alarmantnim tvrdnjama odbrane – “konsolidovano i stabilno” i nisu uverene da bi se, uprkos garancija ruskih vlasti, optuženi vratio u Hag na izricanje presude, najavljeno za novembar ove godine.

Odbrana bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS je u martu ove godine uputila hitan zahtev Pretresnom veću da se optuženi – zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja i ekstremno povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara – pod hitno uputi na lečenje u neidentifikovanu kliniku u Rusiji. Uz zahtev, odbrana je priložila zaključke trojice ruskih specijalista koji su 2015. godine pregledali Mladića, kao i mišljenja trojice srpskih lekara koji su proučili njegovu medicinsku dokumentaciju. Priložena je i nota ruskog ambasadora u Holandiji kojom se garantuje da će se ruske vlasti starati da Mladić poštuje sve uslove privremenog boravka na slobodi, kao i da će se vratiti u Hag kada mu veće to naloži.

Pretresno veće, međutim, ukazuje da “nije uvereno” da bi se optuženi, ukoliko mu se odobri privremena sloboda, vratio u pritvor Tribunala, te podseća da je Mladić – mada teško bolestan – bio u bekstvu punih 16 godina nakon što je optužen.

Drugo, zdravstveno stanje optuženog je – navodi se u današnjoj odluci – pod stalnim nadzorom Sekretarijata suda i samog Pretresnog veća, koji o tome dobijaju redovne izveštaje medicinskog osoblja Pritvorske jedinice i angažovanih lekara specijalista. Za razliku od toga, zahtev odbrane se, prema Veću, temelji na izveštajima lekara koji su Mladića pregledali pre gotovo tri godine, ili uopšte nisu bili s njim već su zaključke donosili na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju.

Tim nezavisnih specijalista je, navodi Pretresno veće, ocenio da je medicinski tretman Ratka Mladića poslednjih godina bio u skladu sa prihvaćenim međunarodnim standardima. Zdravstvena kriza od 3. marta je prevaziđena i prema izveštaju medicinskog osoblja Pritvorske jedinice kod Mladića “nema zanemarenih akutnih medicinskih problema.”

Sve u svemu, veće zaključuje da odbrana nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje da optuženi nema adekvatan medicinski tretman u Pritvorskoj jedinici UN. Naprotiv, Veće je uvereno da zdravstveno stanje optuženog nije prepreka za nastavak njegovog pritvora.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.