D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 13.09.2012., SUĐENJE GORANU HADŽIĆU DEFINITIVNO POČINJE 16. OKTOBRA

Predraspravni sudija Gi Delvoa je na današnjoj statusnoj konferenciji potvrdio da suđenje Goranu Hadžiću počinje 16. oktobra ove godine. Dan ranije održaće se predraspravna konferencija na kojoj će odbrana saopštiti da li će Hadžić dati uvodnu izjavu bez polaganja zakletve. Tužilaštvo planira ukupno 141 svedoka i traži 170 sati za njihovo glavno ispitivanje

 

Uvodna reč tužilaštva u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem a kasnije i predsednika takozvane Republike Srpska Krajina, biće održana 16. oktobra ove godine, potvrdio je predraspravni sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie na današnjoj konferenciji o stanju u postupku.

Dan ranije, u ponedeljak 15. oktobra, biće održana predraspravna konferencija, na kojoj će biti reči o toku suđenja. Hadžićev branilac Zoran Živanović je danas najavio da ćeuvodnu reč odbrane izneti nakon što tužilac završi sa izvođenjem dokaza, ali nije bo u stanju da se izjasni da li će optuženi iskoristiti pravo da na početku suđenja izloži svoju uvodnu izjavu bez polaganja zakletve. O tome će se, kako je rekao, izjasniti nakon što se konsultuje sa svojim klijentom.

Tužilaštvo planira 141 svedoka, od kojih je 7 veštaka, 82 svedoka o činjenicama i 52 svedoka čije će izjave biti uvedene u spis bez unakrsnog ispitivanja. Za glavno ispitivanje svedoka i veštaka koji će se pojaviti u sudnici optužba je tražila 170 sati. Tužilaštvo, takođe, planira da ponudi na usvajanje više od 5.840 dokaznih predmeta koji se odnose na ekshumacije i identifikacije žrtava zločina za koje se Hadžić tereti a deo tih dokaza su i zakoni, pravila i službeni glasnici kao i novinski tekstovi i video snimci iz vremena relevantnog za optužnicu..

Iako na prethodnim statusnim konferencijama nije imao pritužbi na uslove u pritvoru i zdravlje, Hadžić je danas tražio da o tome govori na takozvanoj privatnoj sednici.

Goran Hadžić, koji je nakon sedmogodišnjeg bekstva uhapšen i isporučen u Hag u julu prošle godine, se tereti za istrebljenje, ubistva, progone, protivpravno zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.