D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 15.12.2015., SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU VRAĆENO NA POČETAK

Žalbeno veće sudije Fausta Pokara zaključilo da su u prvostepenoj oslobađajućoj presudi bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije počinjene dve ozbiljne pravne greške – prva u vezi sa njihovim doprinosom udruženom zločinačkom poduhvatu i druga koja se tiče primene pravnog standarda “konkretne usmerenosti” – pa je odlučeno da novo pretresno veće preuzme predmet i počne suđenje ispočetka po svim tačkama optužnice. Stanišić i Simatović zadržani u pritvoru

Suđenje bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću krenuće ispočetka po svim tačkama optužnice po kojoj su 30. maja 2013. godine oslobođeni. To je danas odlučilo Žalbeno veće sudije Fausta Pokara/Pocar, uz dva suprotna mišljenja unutar petočlanog veća.

Stanišić i Simatović su se teretili za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih delova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine koje je počinjeno putem ubistava, deportacija, prisilnog premeštanja i progona. Mada je zaključilo da su na područjima SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u Hrvatskoj, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik u BiH počinjeni zločini nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima, Pretresno veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie odbacilo je navode optužnice o krivici optuženih.

Po današnjoj odluci Žalbenog veća, tom prilikom načinjene su dve ozbiljne pravne greške, na koje je u žalbi ukazao tužilac. Prva se odnosi na propust da se, pre donošenja odluke o nameri optuženih da doprinesu udruženom zločinačkom poduhvatu, utvrdi “postojanje i opseg” zločinačkog plana. Drugim rečima, dok se ne utvrdi da li je plan da se počine zločini postojao, ne može se reći da li su ga optuženi delili, odnosno imali nameru da se počine zločini.

Druga greška odnosi se na jedno od najkontroverznijih pitanja od osnivanja Haškog tribunala. Reč je o standardu “konkretne usmerenosti” koji je ustanovljen u žalbenoj presudi Momčilu Perišiću, a ukratko glasi: da je za utvrđivanje odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina neophodno proceniti da li su dela i radnje optuženih bila “konkretno usmerena” na činjenje zločina. Pretresno veće je zaključilo da su jedinice pod kontrolom Stanišića i Simatovića počinile zločine u Šamcu, Doboju i SAO Krajini, ali da dela optuženih, iako su te jedinice osnovali, podržavali i njima rukovodili, nisu bila konkretno usmerena na počinjenje krivičnih dela već, moguće, na uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad pomenutim teritorijama.

Žalbeno veće sudije Pokara podseća da je pravni standard “konkretne usmerenosti”, nakon što je uspostavljen u presudi Perišiću, zbog nesaglasja sa sudskom praksom Tribunala i međunarodnim običajnim pravom, odbačen u dve haške presude – Šainoviću i drugima, optuženim za kosovske zločine, potom i Popoviću i drugima, kojima se sudilo za srebrenički genocid. Zbog toga ga, smatra Pokarovo veće, nije trebalo primeniti ni na dokaze predmeta Stanišića i Simatovića.

Budući da se radi o ozbiljnim propustima Pretresnog veća, žalbene sudije smatraju da bi bilo “neumesno” da oni daju novu procenu dokaza, jer nisu saslušali svedoke i uverili se u relevantnost svih ponuđenih dokaza. Naglašava se da je reč o obimnom spisu sa 133 usmena ili pisana svedočenja, 4.843 dokazna predmeta, suđenjem koje se odnosi na veliki broj zločina počinjenih tokom četiri i po godine u dve države.

Vraćanje predmeta istom veću na ponovno razmatranje dokaza uz primenu ispravnih pravnih standarda nije moguće jer je dvoje od troje prvostepenih sudija napustilo Tribunal. Zato je odlučeno se predmet Jovice Stanišića i Franka Simatovića vrati na početak i da im sudi novo prvostepeno veće po svim tačkama optužnice.

Treba naglasiti da se sa svim bitnim zaključcima današnje žalbene presude nije složio sudija Kofi/Koffi Afanđe, što je obrazloženo u njegovom suprotnom mišljenju, kao i da je sudija Karmel Ađus/Carmel Agius bio protiv dela presude koji se odnosi na standard “konkretne usmerenosti”.

Mada je prvobitno najavljeno da optuženi danas neće biti prisutni u sudnici, njihov dolazak u Hag je očito u međuvremenu naložen, tako da su uživo sa optuženičke klupe pratili izricanje presude. Naloženo je da odmah po okončanju zasedanja budu “do daljeg naloga” zadržani u pritvoru.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.