D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 18.03.2013., KARADŽIĆ ŽELI DOKAZATI DA JE MILAN BABIĆ PATIO OD “POREMEĆAJA LIČNOSTI”

Radovan Karadžić traži da mu se objelodane procjene psihološkog stanja Milana Babića kako bi dokazao da je patio od “poremećaja ličnosti” i osporio kredibilnost iskaza bivšeg lidera krajinskih Srba, čiji su dijelovi usvojeni u dokaze u njegovom predmetu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić traži od Pretresnog vijeća da naloži da mu se objelodane procjene psihološkog stanja bivšeg političkog vođe krajinskih Srba Milana Babića. Ti nalazi su, po mišljenju optuženog, značajni za ocjenu kredibiliteta Babića čiji je iskaz usvojen u dokaze u vrijeme izvođenja dokaza tužilaštva u Karadžićevom predmetu.

Neposredno nakon što je optužen, Milan Babić se 2003. godine dobrovoljno predao Tribunalu, priznao krivicu za zločin progona i osuđen na 13 godina zatvora. Svjedočio je na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Milanu Martiću. U vrijeme dok je davao iskaz na suđenju Martiću, u martu 2006. godine, izvršio je samoubistvo u haškom pritvoru.

Milan Martić, bivši predsjednik RSK je u međuvremenu osuđen na 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog zločina nad hrvatskim civilima u Krajini počinjenim od 1991. do 1995. godine. Iz Estonije gdje izdržava kaznu Martić je 22. februara ove godine prebačen u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Hagu kako bi, na Karadžićev poziv, svjedočio u dokaznom postupku odbrane.

Martić je, navodi se u Karadžićevom zahtjevu, prilikom pripremnog razgovora s njegovim pravnim savjetnikom Piterom/Peter Robinsonom rekao da je, prema njegovim saznanjima, Babiću dijagnosticiran “poremećaj ličnost” što bi “moglo potkopati” njegov kredibilitet. Karadžić je zatražio od Tužilaštva i Sekretarijata da mu objelodane svu raspoloživu dokumentaciju o Babićevom psihološkom stanju.

Karadžić je u svojim zahtjevima naveo da se iz izvještaja sudije Kevina Parkera koji je sproveo istragu o Babićevoj smrti može zaključiti da je – tokom boravka u pritvoru Tribunala – on bio podvrgnut psihološkim i psihijatrijskim pregledima. Tužilaštvo mu je, međutim, odgovorilo da ne raspolaže takvom dokumentacijom, dok je Sekretarijat odbio da mu istu stavi na uvid uz obrazloženje da su detalji o zdravstvenom stanju haških zatvorenika povjerljive prirode. Zbog toga se sada obratio Pretresnom vijeću sa zahtjevom da, “u interesu pravde”, naloži Sekretarijatu da mu objelodani traženu psihološko-psihijatrijsku dokumentaciju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.