D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 21.01.2013., “DOBROVOLJNO” ETNIČKO ČIŠĆENJE

Bivši sprski vojnik iz Foče i opštinski funkcioner sa Ilidže svedočeći u odbranu Radovana Karadžića tvrdili da su muslimanski civili 1992. godine dobrovoljno napuštali te opštine, a da su im srpske vlasti pomagale obezbeđujući prevoz. Tužilaštvo tvrdi da se “pomoć” svodila na zatočavanja, silovanja, zlostavljanja, ubistva i druge vidove represije

 

Nekadašnji pripadnik vojske bosanskih Srba iz Foče Trivko Pljevaljčić nastojao je danas da potvrdi teze odbrane Radovana Karadžića u vezi sa događajima u Foči tokom rata u BiH. On tvrdi da su sukob u toj opštini počeli Muslimani koji su se prvi naoružali i u aprilu 1992. godine artiljerijom napali Srbe u gradu. Artiljerija se, doduše, svodila na jedan minobacač i improvizovani višecevni raketni bacač, tako da su srpske snage u narednih par dana lako “oslobodile” Foču.

Svedok tvrdi da su se srpske jedinice u opštini organizovale “spontano” bez ikakve pomoći SDS, a da su u borbama nastupale samostalno bez podrške JNA. Kada su zauzeli Foču i okolna sela, civile su, tvrdi, premestili na nekoliko lokacija gde su ih držali pod stražom kako bi sprečili upade “neželjenih osoba” među njih. Većina civila čija je bezbednost navodno osiguravana napustili su Foču do leta 1992. godine, a Pljevaljčić tvrdi da su to činili “dobrovoljno”. Srpske vlasti, kaže, na njih nisu vršile nikakav pritisak da odu, samo su im obezbedile autobuski prevoz kada je već bilo jasno da ne žele da ostanu u Foči. Da bi pokazao da se nisu baš svi plašili za svoju bezbednost, kao i da su srpske vlasti odobravale ostanak nesrbima, Pljevaljčić je naveo da je tokom rata u gradu ostao “jedan muslimanski zlatar i još nekoliko” njegovih sunarodnika.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljica Uerc Reclaf/Uertz Retzlaffje ukazala da su među “oslobodiocima” Foče bili Gojko Janković, Dragoljub Kunarac, Zoran Vuković i Radomir Kovač, kao i još neki pripadnici vojske i policije bosanskih Srba koji su pred Tribunalom i Državnim sudom u BiH osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog mučenja i silovanja bošnjačkih devojaka i žena. Svedok kaže da mu ti zločini nisu poznati, a da neke od pomenutih osuđenika pamti kao “dobre borce”. Tvrdi da su probleme pravili pripadnici paravojnih grupa iz Srbije i Crne Gore, a ne lokalni Srbi. Pored silovanja, fočanski Muslimani su, sugerisala je tužiteljica, zatočavani, mučeni i ubijani, njihove kuće spaljivane, ali svedok kaže da za to ne zna jer se dešavalo “na kontra strani” od mesta gde je bio vojno raspoređen.

Nakon Pljevaljčića, na klupu za svedoke je izveden Slavko Mijanović, nekadašnji član opštinskog Kriznog štaba u Ilidži. U izjavi timu odbrane je naveo da su Muslimani iz Ilidže otišli “po vlastitoj odluci”, a da su potom njihovi stanovi privremeno zakonski dodeljivani Srbima izbeglim iz drugih krajeva BiH. Tvrdi da srpsko rukovodstvo sa Pala nikada nije naložilo da se Muslimani sa Ilidže etnički očiste, niti da njihova prava budu ugrožena.

U tek započetom unakrsnom ispitivanju, tužiteljica Gustafson je predočila izveštaj srpske policije sa Ilidže u kojem se navodi da su 1992. godine lokalni Muslimani privođeni na ispitivanja i da su “represivne radnje” koje su tada nad njima sprovođene “imale za rezultat njihov odlazak sa tog područja”. Svedok je, očekivano, rekao da o tome ne zna ništa.

Slavko Mijanović će iskaz okončati sutra.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.