D.I.C. Veritas

Sense Tribunal, 21.01.2013., “NASUMIČNA ALI RACIONALNA” PALJBA PO CIVILIMA

Francuski oficir koji je 1995. godine bio u sastavu UNPROFOR na suđenju Ratku Mladiću svjedoči o snajperskom i artiljerijskom teroru nad civilnim stanovništvom Sarajeva. Za srpsku stranu koja “nije patila od etičkih obzira” je, prema svjedoku, bilo “racionalno” služiti se nasumičnom paljbom po civilima kako bi ostvarila svoje ciljeve

 

Suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom francuskog oficira koji svjedoči pod pseudonimom “RM-55” i zaštitnim mjerama izmjene lika i glasa. Prema sažetku pisane izjave koja se temelji na njegovim iskazima u predmetima Dragomira Miloševića, Momčila Perišića i Radovana Karadžića, svjedok je bio u sastavu UNPRFOR u Sarajevu 1995. godine i zapazio je da su snage SRK konstantno garantirale grad i djelovale iz snajpera po civilnom stanovništvu.

Snajperska dejstva su, po svjedoku, bila sastavni dio načina funkcionisanja SRK i ona su, kako je naveo, bila “racionalna” imajući u vidu ciljeve srpskih snaga – da uspostave “nepropusni obruč” oko grada u kojem su bile skoncentrisane neprijateljske snage, da “unište moral” stanovnika i branioca grada, i zadrže “moralnu prednost” nad neprijateljem i snagama UN. Po riječima svjedoka, za srpsku stranu koja “nije patila od etičkih obzira” bilo je po svemu sudeći “racionalno” služiti se nasumičnom paljbom po stanovništvu Sarajeva.

Francuski oficir je bio očevidac granatiranja Markala 28. avgusta 1995. godine. U trenutku eksplozije nalazio se ispred Francuske ambasade u Sarajevu i nije mu trebalo duže od desetak minuta da stigne na lice mjesta. Nakon što mu je tužilaštvo prikazalo video insert sa Markala snimljen neposredno nakon incidenta, svjedok je rekao da je sasvim jasno čuo eksploziju i da nema nikakve sumnje da se radilo o minobacačkoj granati.

Svjedok je, također, uočio da su srpske snage tokom 1995. godine koristile improvizovane rakete, za koje mu je oficir jedne od brigada SRK rekao da se zovu “krmače”. Ujutro 28. juna 1995. godine, stojeći pred komandom UN u zgradi PTT, svjedok je vidio pogodak “krmače” u sjedište sarajevske televizije. Opisao je da je bomba imala zvuk “kao lokomotiva”, da joj je putanja bila nestabilna i da je letjela dovoljno sporo da bi bila vidljiva golim okom.

Mladićev branilac Branko Lukić je na početku unakrsnog ispitivanja nastojao osporiti svjedokovu tvrdnju da je komanda SRK kontrolisala snajperiste. On je, između ostalog,sugerisao francuskom oficiru da nije bio u prilici da lično obiđe snajperske pozicije i razgovora sa snajperistima, kao i da UN nisu imale precizne podatke o načinu prenošenjanaređenja, kao ni o sistemu izvještavanja unutar korpusa.

Unakrsno ispitivanje svjedoka RM-55 biće nastavljeno sutra.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.