D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 23.05.2016., KADA ĆE POČETI NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU?

Na konferenciji o stanju u ponovljenom postpuku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove raspravljano o pripremama za početak novog suđenja, no i dalje je neizvjesno hoće li ono početi ove ili sljedeće godine

Datum početka ponovljenog suđenja bivšim šefovima državne bezbjednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i dalje je neizvjestan. Na konferenciji o stanju u postupku održanoj u odsutnosti dvojice optuženih koji se nalaze na privremenoj slobodi, tužilaštvo je naznačilo da zbog kadrovskih problema nije u stanju da podnese predraspravni podnesak prije sredine septembra ove godine. Odbrana traži jednako vrijeme za pripremu i predlaže da suđenje počne u aprilu ili maju sljedeće godine.

Prema rasporedu koji je predložilo vijeće sudije Bartona Hola/Burton Hall, tužilaštvo bi trebalo da podnese predraspravni podnesak do 14. jula, a suđenje bi počelo u decembru ove godine, uoči zimske sudske pauze.

Tužilac Daglas/Douglas Stringer je, međutim, rekao da zbog kadrovskih problema i manjka resursa tužilaštvo nije u stanju da završi predraspravni podnesak do sredine jula. Ako će suđenje početi u decembru, onda tužilaštvo traži dva dodatna mjeseca – do sredine septembra – za pripremu predraspravnog podneska.

Stanišićevi i Simatovićevi branioci Vejn Džordaš/Wayne Jordash i Mihajlo Bakrač na to kažu da “ako tužilaštvu treba devet mjeseci da se pripremi za suđenje, onda logično isto toliko treba i njima”. Početak suđenja u decembru je zato, po njima, “nerealističan” te predlažu da ono počne u aprilu ili maju sljedeće godine.

Stanišićev branilac je tokom rasprave zatražio da se obrati predraspravnom sudiji i u vezi sa procesnom sposobnošću njegovog klijenta i mogućim modalitetima suđenja kako bi se ono prilagodilo duševnom i fizičkom zdravlju njegovog klijenta. Taj dio konferencije je, međutim, bio zatvoren za javnost, ali je na raspravi održanoj u februaru Džordaš nagovijestio da će tražiti da Jovica Stanišić prati suđenje iz Beograda.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.