D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 24.03.2016., UHAPŠENA FLORANS ARTMAN

Na travnjaku ispred Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nepuna dva sata uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću uhapšena je Florans Artman nakon neuspješnog pokušaja žrtava da je zaštite svojim tijelima. Bivša tužiteljica Karla del Ponte “zapanjena” viješću o hapšenju Artmanove

Dva sata uoči izricanja prvostepene presude Radovanu Karadžiću ispred zgrade Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju uhapšena je Florans Artman/Florence Harmann. Uprkos naporu žrtava da bivšu glasnogovornicu tužilaštva zaštite svojim tijelima Artman je uhapšena i u pratnji policije i obezbjeđenja Suda sprovedena u zgradu Tribunala.

Hapšenje Artmanove se dogodilo na travnjaku ispred zgrade Tribunala gdje su se u društvu novinara nalazile žrtve koje su došle na izricanje presude Karadžiću. Nakon što su dvije pripadnice UN obezbjeđenja prišle Artmanovoj i pokušale joj staviti lisice na ruke bivšu glasnogovnicu tužilaštva su okružile žrtve i napravile obruč oko nje glasno uzvikujući: “Ona je naša, ne damo je!”. Vidno uzbuđena Artmnan je “iz obruča” prijateljskih ruku pred brojnim novinarima nekoliko puta rekla da su prekršena njena ljudska prava.

Natezanje između žrtava i holandske policije i obezbjeđenja Tribunala je trajalo petnaestak minuta. Jedna od pripadica obezbjeđenja koja je učestovovala u hapšenju je izjavila da činom hapšenja “ispunjava svoj mandat”. Pošto su policija i pripadnici obezbjeđenja Tribunala zajedničkim snagama prekinuli obruč Artmanova je uhapšena i sprovedna u zgradu Tribunala, odakle je najvjerovatnije sprovedena u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu/Scheweningenu.

Bivša tužiteljica Tribunala Karla del Ponte/Carla del Ponte je agenciji “Sense” izjavila da je “zapanjena” viješću o hapšenju Florans Artman, “posebno jer se to dešava na istorijski dan izricanja presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Florans Artman je proglašena je krivom za nepostovanje suda jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna” objavila “povjerljive odluke Suda o odbravanju zaštitnih mjera dokumentima Vrhovnog savjeta odbrane SRJ”.Žalbeno vijeće Tribunala je 16. novembra 2011. godine novčanu kaznu od 7.000 eura, na koju je osuđena, preinačilo u sedmodnevnu zatvorsku kaznu i izdalo međunarodni nalog za njeno hapšenje.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.