D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 28.05.2013., TRIBUNALOVIH 20 GODINA

U prisustvu holandskog kralja Viljema Aleksandera i drugih uglednih zvanica obeležena dvadeseta godišnjica osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Na svečanosti nije bilo predstavnika sudova i tužilaštva iz regiona, kao ni članova udruženja žrtava u čije je ime Tribunal osnovan

 

Svečanom akademijom u glavnom holu Tribunaladanas je obeležena dvadeseta godišnjica usvajanja rezolucije 827 Saveta bezbednosti UN, kojom je 25. maja 1993. godine osnovan Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

U prisustvu holandskog kralja Viljema-Aleksandera/Willem-Alexander, visokih predstavnika zemlje i grada domaćina i haškog diplomatskog kora, o dostignućima ostvarenim u proteklih 20 godina govorili su vodeći zvaničnici Tribunala.

Uvodni referat na svečanoj akademiji je, u ime generalnog sekretara, podnela podsekretar za pravna pitanja UN Patriša O’Brajen/Patricia O’Brien.

O izazovima s kojima su se suočavali na suđenjima optuženim za ratne zločine pred prvim međunarodnim sudom nakon onih u Nirnbergu i Tokiju govorili su sudije Ađus /Agius, Kvon/Kwon i Fluge/Flugge, kao i prvi glavni tužilac Goldston/Goldstone, zatim sudija Ori/Orie koji je na prvom suđenju bio jedan od branilaca Duška Tadića, kao i predsednik udruženja branilaca pred Tribunalom, beogradski advokat Novak Lukić.

Kao glavna dostignuća u proteklih 20 godina predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron je ponosno istakao to što je odgovornost nosilaca vlasti za počinjena (ne)dela postala “pravilo a ne izuzetak”, zatim zagarantovanost pravičnih suđenja optuženima za ratne zločine, kao i promenu “pravnog pejzaža” u svetu. O žrtvama ratnih zločina i zadovoljavanju pravde za preživele govorio je jedino glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Bramertz, dok je sekretar suda Džon Hoking/John Hocking pomenuo i ulogu medija u obaveštavanju javnosti o radu suda.

Mada je više govornika istaklo da će trajno nasleđe Haškog tribunala u najvećoj meri zavisiti od toga kako će nacionalna pravosuđa u regionu, po isteku njegovog mandata, nastaviti krivično gonjenje počinilaca ratnih zločina, svečanosti nije prisustvovao ni jedan predstavnik sudova ili tužilaštva sa prostora bivše Jugoslavije. Upadljivo je, takođe, bilo i odsustvo predstavnika udruženja žrtava ratnih zločina, u čije je ime Tribunal pre 20 godina uspostavljen.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.