D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 29.06.2014., POČETAK HADŽIĆEVE ODBRANE

Odbrana Gorana Hadžića počinje izvođenje dokaza uvodnom rečju branioca i izjavom optuženog bez polaganja zakletve nakon čega se bivši predsednik Vlade SAO Istočna Slavonija premešta na klupu za svedoke gde će se zadržati nekoliko narednih sedmica. Skraćena radna sedmica na suđenju Mladiću

 

Dokazni postupak Gorana Hadžića,bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija i kasnije predsednika Republike Srpska Krajina počinje u četvrtak 3. jula 2014. godine, uvodnom rečju branilaca Zorana Živanovića i Kristofera Gosnela/Christopher Gosnell. Nakon njih, veću će se obratiti optuženi Hadžić, izjavom bez polaganja zakletve za koju je zatražio do 45 minuta.

Hadžić će se, potom, sa optuženičke premestiti na klupu za svedoke gde će, kao prvi svedok svoje odbrane, dati iskaz čije je trajanje procenjeno na oko tri radne sedmice. Raspravno veće kojim predsedava belgijski sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie je prihvatilo zahtev odbrane da se tokom Hadžićevog svedočenja radi četiri umesto pet dana sedmično. Odbrani je, takođe, odobreno traženih 140 sati za glavno ispitivanje svedoka. Pored Hadžića, na listi svedoka koja još nije obelodanjena javnosti, je oko 80 imena.

Hadžić se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa trećine hrvatske teritorije koju su Srbi smatrali svojom. Optužen je za progon, istrebljenje, ubistva, zatvaranje, mučenje i okrutno postupanje na poljoprivrednom dobru Ovčara, u vukovarskom Veleprometu, u Erdutu, Dalju, Borovu Selu, Lovasu kao i na zatočeničkim lokacijama u Srbiji – logorima na poljoprivrednim dobrima Stajićevo i Begejci, zatim u kasarni u Zrenjaninu, kao i u zatvorima u Šidu i Sremskoj Mitrovici.

Suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS se umesto u ponedeljak nastavlja u sredu, 2. jula zbog obaveza dvojice sudija iz veća. Tužilaštvo će završiti unakrsno ispitivanje Vladimira Radojčića, ratnog komandantaPrve Ilidžanske brigade. Radojčić je u glavnom ispitivanju tvrdio da su avio bombe modifikacijom učinjene “daleko preciznijim” te da su tri takva projektila ispaljena po njegovom naređenju. U eksploziji jednog projektila čije je lansiranje svedok nadgledao, život je izgubila jedna osoba a njih 28 je ranjeno. Radojičić je u glavnom iskazu rekao da je bio “srećan” zbog uspešnog pogotka na “televiziju Prvog korpusa Armije BiH” koja je širila “najcrnju propagandu” protiv srpske vojske.

Nakon Radojičića, sledi iskaz Slobodana Tuševljaka, komandira jednog voda Prve sarajevske mehanizovane brigade. Tuševljak je na suđenju Karadžiću tvrdio da je srpska vojska bila “pažljiva” i nije gađala civile. Takođe je tvrdio da snajperski hitac kojim su pogođene Nafa Tarić i njena ćerka Elma3. septembra 1993. godine u ulici Ivana Krndelja, nije ispaljen sa položaja njegove jedinice budući da “nije postojala izravna linija pogleda između položaja njegove čete i mesta incidenta”.

Na listi Mladićevih svedoka su još dvojica bivših pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa, Siniša Maksimović i Blaško Rašević, ali nije sigurno da će do kraja skraćene radne sedmice uspeti da završe, ili makar započnu, svoje iskaze.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.