D.I.C. Veritas

Sibenski.SlobodnaDalmacija.hr, 23.04.2024, Dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvojicom pripadnika vojske Srpske krajine koji su na području Promine počinili ratne zločine

Nakon dovršenog istraživanja osumnjičeni 65-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, izvijestila je šibenska policija.

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Republike Hrvatske, 76-godišnjakom i 65- godišnjakom, zbog sumnje da su u razdoblju od siječnja do prosinca 1993. godine, u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljuna 75. motorizirane brigade vojske RSK počinili ukupno 28  kaznenih djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. st 1. u vezi čl. 28 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske na štetu hrvatskog civilnog stanovništva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičeni u navedenom vremenskom razdoblju, imali stvarnu i realnu ulogu u zapovijedanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica s kojima su zapovijedali i koje su im bile podređene u jedinici, a koje su okupirale i zaposjele prostor i mjesta Općine Promina s pripadajućim naseljima.

Utvrđeno je kako su osumnjičeni s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskog civilnog stanovništva, te su bili upoznati s činjenicom da se tijekom napadnih i drugih borbenih djelovanja njima podređenih postrojbi na tom području, civilno pučanstvo hrvatske nacionalnosti muči, protuzakonito zatvara, te da su ubijene 24 osobe, starosti od 43- 87 godina.

Također je utvrđeno da su u istom vremenskom razdoblju pripadnici navedene postrojbe, silovali dvije ženske osobe a pokušali silovati jednu žensku osobu.

- Osumnjičeni 65-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv obojice je kaznena prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu - kazala je Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.