D.I.C. Veritas

Sisak.info, 06.10.2022, Osumnjičen za ratni zločin u Graberju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1964.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da je točno neutvrđenog dana krajem listopada 1991. godine u Graberju, na privremeno okupiranom području općine Petrinja; tijekom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine; kao pripadnik Teritorijalne obrane Dvor, naoružan automatskom puškom došao u dvorište obiteljske kuće u kojoj su živjele dvije ženske civilne osobe hrvatske nacionalnosti. Okrivljenik je, tereti ga se, u cilju nezakonitog oduzimanja traktora, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama, ispalio više hitaca iz automatske puške i ubio dvije civilne ženske osobe hrvatske nacionalnosti koje su tamo stanovale i uzeo traktor u vlasništvu jedne od njih.

Kako doznajemo riječ je o nedostupnom bivšem krajinskom teritorijalcu kojega se tereti  da je 1991. u Graberju kod Petrinje ubio dvije civilne žrtve – 74-godišnjakinju kojoj je prethodno iz dvorišta ukrao traktor te 84-godišnjakinju koja je to vidjela
Policija je ranije priopćila kako je tijekom ratne 1991. tada 26-godišnji osumnjičenik kao pripadnik teritorijalne obrane Dvor, nakon što je ukrao traktor iz dvorišta obiteljske kuće tada 74-godišnjakinje, u ženu pucao iz vatrenog oružja. Njeno tijelo je ekshumirano 20. lipnja 1996. godine.

Kako bi uklonio svjedoka počinjenog ubojstva nad 74-godišnjakinjom, osumnjičeni je potom iz vatrenog oružja usmrtio i tada 84-godišnjakinju, čije tijelo do danas nije pronađeno.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.