D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 01.02.2016., Kršenje ratnog prava: podignuta optužnica protiv srpskog državljanina koji je strijeljao dvojicu hrvatskih vojnika

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 45-godišnjeg državljana Srbije zbog ubojstva dvojice pripadnika Hrvatske vojske u Bariloviću 4. studenoga 1991. dok su se predavali njegovoj postrojbi koja je osiguravala proboj tenkova iz vojarne Logorišta, izvijestilo je to odvjetništvo u srijedu.

Optužen je zbog kažnjivih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.  ŽDO ne navodi identitet ni inicijale optuženika. Poznato je da je riječ o Radi Boliću, koji nije dostupan hrvatskome pravosuđu. Naime, za ubojstvo dvojice vojnika koji su se predavali prije je optužen i osuđen njegov otac Marko Bolić (72), a u prvoj fazi istrage bili su obuhvaćeni i otac i sin. Odlučeno je da se predmet razdvoji, a Rade Bolić nije dostupan hrvatskome pravosuđu. Marko Bolić osuđen je 2013. godine na devet godina zatvora.

Optuženik se opravdano sumnjiči da je tijekom oružanog sukoba između JNA i Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine s pripadnicima policije i vojnih postrojba Hrvatske, kao pripadnik tzv. skradske čete, osiguravajući proboj tenkova, s postrojbom naišao na pripadnike Hrvatske vojske M. J. i D. T., koji su položili oružje i podignuli ruke u znak predaje, a u koje je još jednim pripadnikom te postrojbe pucao i ubio ih, navodi ŽDO.

Osim za to kažnjivo djelo, ŽDO u Rijeci tereti ga i za sprječavanje dokazivanja jer je, kako navodi, tijekom vođenja kaznenog postupka protiv njegova oca, 21. listopada 2010. telefonom otvoreno i ozbiljno prijetio članovima obitelji mogućeg svjedoka.

Kako je utvrđeno tijekom suđenja Marku Boliću, on i njegov sin Rade s pripadnicima tzv. skradske čete naišli su prateći tenkove na osobni automobil u kojem su bila dvojica hrvatskih vojnika. Pucali su u njih iako su izišli iz automobila i na poklopac motora položili lovački karabin i ručnu bombu te podignuli ruke u zrak.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.