D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 02.02.2017., Potresno svjedočenje na suđenju kapetanu Draganu: Vidio sam ubojstvo svog susjeda i njemačkog novinara

U nastavku suđenja Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, dva svjedoka opisivala su razaranja Jukinca tijekom napada na Policijsku postaju Glina krajem srpnja 1991. godine te pogiblju mještanina Nikole Regića.

Prvi je svjedočio Blaženko Prajdić (51) koji nije mogao suzdržati suze kada je počeo govoriti o razaranju svog mjesta i stradanjima civila.

- Napad je počeo oko 9 sati kada je kroz mjesto prošla kolona sa 14-15 oklopnih vozila. Malo iza deset sati vidio sam kako je s tenka koji je bio na ulazu u Glinu pogođeno policijsko vozilo. Ugledao sam kako je s male kuće nasuprot moje doslovno nestao krov, vidio sam djecu kao trče preko dvorišta. Pogođena je kuća mog strica koja je uz moju, zatim još niz kuća. Imao sam tada 25 godina, nisam se mogao snaći u svemu tome, nisam znao što se događa, bježao sam, a ni sam nisam znao kuda ću. Vidio sam Nikolu Rebića pogođenog kako leži na cesti 150 metara lijevo od moje kuće, a onda je netko od mještana došao i odnio ga s tla kako ga ne bi mrtvog pregazilo vozilo. Nas dvadesetak pobjeglo je preko rijeke – grcajući pričao je svjedok.

Nakon njega pred sudskim vijećem govorio je Ivica Prajdić, 55-godišnjak iz Gline.

-Bio sam u kući kada su prošli vojni kamioni, a oko 10 sati počelo je granatiranje. Kuća mi je pogođena među prvima i do temelja je bila oštećena. U njoj nisu nikada bili smješteni policajci niti sam imao oružja. Gađane su kuće po cijelom mjestu. Vidio sam mrtvog Nikolu Regića na cesti, a znam i da je u vozilu s oznakom “press” ubijen njemački novinar – izjavio je.

Suđenje se nastavlja slijedeći tjedan.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.