D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 04.12.2019, Umirovljeni poručnik JNA osuđen za ratni zločin: pripadnike MUP-a pokazivao kao trofeje, mještanka jednog mlatila sjekirom, lomili im lubanje i rebra…

Zbog ratnog zločina nad zarobljenicima osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na četiri i pol godine zatvora Milorad Kovačević (57), državljanin Republike Srbije, umirovljen poručnik JNA sa završenom vojnom akademijom. Tereti se da je dozvolio zlostavljanje zarobljenih pripadnika hrvatskog MUP-a koje je pokazivao kao trofeje na Dubrovačkom primorju 1991. godine pa je tako jednog od njih doveo u gostionicu gdje ga je ženska osoba sjekirom mlatila po glavi i tijelu.

Proglašen je krivim što nije spriječio maltretiranje pripadnika MUP-a početkom listopada 1991. godine, kao aktivni oficir JNA s činom poručnika i na dužnosti zapovjednika voda vojne policije, koji je imao zadatak preuzeti ratne zarobljenike na području Zavale i sprovesti ih do logora Bileća u BiH.

Kod mjesta Slano i Majkovi jedinice JNA zarobile su pripadnike MUP-a: Zorana Tomaša, Jadrana Zlokića, Damira Šulentića, Tonćija Gugića, Vlatka Bokšića te pripadnike organiziranih oružanih patrola za obranu mjesta Dubrovačkog primorja: Antuna Dedo, Metoda Batinića i Rasima Avdića.

Znajući za netrpeljivost prema pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga, svjesno ih izložio brutalnosti i iživljavanju pripadnika bivše JNA i lokalnog civilnog stanovništva područja kojim su zarobljenici trebali biti prevoženi.

Optužnica navodi da je, dozvolio da ih u području Zavale veliki broj rezervista bjesomučno tuku šakama, nogama, kundacima pušaka i drugim predmetima po glavi i tijelu.

Dopustio je, stoji u optužnici, podređenim pripadnicima vojne policije da na predjelu mosta preko rijeke Trebišnjice pretuku Zorana Tomaša jer se tijekom snimanja pred kamerama Televizije Crna Gora usprotivio lažima o sotonizmu hrvatskih vojnika.

Zarobljenik je od batina zadobio frakturu lubanje, frakturu nosa i trtične kosti. U više je navrata je dozvolio zaustavljanje vozila u vojnim taborištima i civilnim objektima da bi ratne zarobljenike prikazivao kao trofeje i omogućio njihovo daljnje maltretiranje.

U gostionicu nedaleko od Trebinja su uveli Damira Šulentića gdje ga je nepoznata ženska osoba oštricom sjekire udarila više puta u glavu i tijelo, a kada je pao na tlo nastavila ga udarati nogama nanijevši mu prijelom pet rebara i proboj plućne maramice i rasjekotinu čela.

Drugi nepoznati civil je u tovarnom dijelu kamiona mlatio zarobljenike ušicom sjekire. Osim od udaraca od strane civila i čuvara, zarobljenici su zadobili ozlijede od vožnje u nečovječnim uvjetima. Bili su vezani žicom i konopom na podu tovarnog sanduka vozila, uslijed čega su trpjeli bolove od zaustavljene cirkulacije i udaranja o stranice vozila i međusobno jedan o drugoga zbog vožnje neprimjerenom brzinom.

Tako je Tonći Gugić zadobio prijelom sedam rebara, ozljedu kralježnice i kostiju lubanje, Jadran Zlokić prijelom kosti lijeve ruke i dva rebra, Vlatko Bokšić iščašenje desnog kuka, deformaciju nosne kosti i oštećenje kralježnice. Uz to su svi zarobljenici zadobili teške ozlijede od  brojnih kontuzija glava i tijela kojih je posljedica bio invaliditet, navodi optužni akt.

Milorad Kovačević je osuđen u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu, a dužan je platiti i nešto manje od 8.000 kuna sudskih troškova od koji više od pola otpada na troškove za tumača za srpski jezik koji je prevodio dokumente s ćirilice.

Branitelje po službenoj dužnosti, koji su mu bili dodijeljeni, platit će se iz državnog proračuna te će se kasnije naplatiti od optuženog Kovačevića, ako presuda postane pravomoćna.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.