D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 07.06.2018, Pročitao tekst na našem portalu, javio se tužiteljstvu pa na sudu zaplakao: Tražio sam da predaju Loru, ali oni su to odbili!

Na suđenju kapetanu bojnog broda Pavlu Pantiću (79), optuženom za ratni zločin, saslušan je svjedok Mile Budiša, koji se javio tužiteljstvu nakon što je pročitao tekst o glavnoj raspravi na portalu Slobodne Dalmacije.

Optužnica tereti Pantića da je krajem 1991. godine, kao dio zapovjedne hijerarhije u Lori, provodeći odluke generalštaba JNA, sudjelovao u gađanju civilnih ciljeva u Splitu i okolici.

– Završio sam vojnopomorsku akademiju bivše JNA te sam u vojnoj službi imao čin poručnika bojnog broda. Polovicom rujna 1991. godine sam, po naredbi admirala Svete Letice, trebao ići u Vojni kompleks Lora i razgovarati sa zapovjednikom 404. mornaričke pozadinske baze Pavlom Pantićem te s admiralom Dragoljubom Bocinovom, koji je bio načelnik Mornaričkog školskog centra u Lori.

- Trebao sam im iznijeti prijedlog admirala Letice, a što je bio i prijedlog najviših državnih tijela, da se kompleks Lora preda hrvatskoj državi. U prostoriji u koju su me doveli za jednim stolom je sjedio kapetan bojnog broda u radno-vojnoj odori za kojeg sam pretpostavljao da je Pavle Pantić. U prostoriji su za stolovima sjedili još jedan potpukovnik, jedan poručnik i jedan major kojima ne znam imena. Oni su prijedlog odbili – izjavio je svjedok.

Pojasnio je i kako Pavla Pantića nije poznavao, ali mu je rečeno da ide kod njega i vjeruje da je s njim razgovarao. Međutim, kada se okrenuo prema optuženome Pantiću, izjavio je kako ga ne poznaje. Tijekom svog iskaza, prisjećajući se ratnih zbivanja, svjedok je i zaplakao.

Radi se o trećem po redu suđenju, od kojih je prvo bilo 1993. godine, a drugo prije dvije godine. Na oba suđenja je proglašen krivim da je kao posljedica uporabe sile i terora nad civilima pod njegovom zapovjednom odgovornošću došlo do smrti četiri i ranjavanja 11 civila.

Na prvom suđenju dobio je osam, a na drugom šest godina zatvora.

Optuženi Pantić se nalazi u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka 2016. godine, kada ga je izručila Crna Gora, na čijem teritoriju je uhićen po međunarodnoj tjeralici Županijskog suda u Splitu.

Suđenje se nastavlja u petak.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.