D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 07.10.2016., Đukićev odvjetnik tražio izuzeće sudskog vijeća

Tražim izuzeće sudskog vijeća jer smatram kako ne treba biti isključena javnost sa današnjeg svjedočenja – kazao je odvjetnik Željko Ostoja na suđenju umirovljenom generalu JNA Borislavu Đukiću (68), optuženom za rušenje brane Peruća.

Na Županijskom sudu u Splitu je u petak bio zakazan nastavak glavne rasprave Borislavu Đukiću, koji je izručen u ožujku ove godine. Ročište se trebalo održati iza zatvorenih vrata kako bi svoj iskaz dao zaštićeni svjedok.

Isključenju javnosti usprotivio se odvjetnik Ostoja i zatražio da iskaz svjedoka bude javan. Kako je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine ostalo pri stavu da svjedočenje treba ostati tajno, odvjetnik Ostoja je zatražio njihovo izuzeće.

Đukić je optuženik u predmetu na temelju kojeg je uhićen u Crnoj Gori prošlog ljeta prilikom povratka u Beograd. U optužnici su na popisu i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK-a.

Optužnicom iz 1995. godine terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podređenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Perući pripremi za rušenje.

Bila je to odmazda za oslobođenje Maslenice. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravoremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane “Peruća”, spriječeno je rušenja brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Kako se Mladić nalazi u pritvoru u Haagu, a Milan Korica je u bijegu, slučaj Borislava Đukića izdvojen je iz spisa kako bi se mogao provesti izdvojeni postupak.

Zaštićeni svjedok koji je trebao dati iskaz u petak već je dao izjavu u drugom postupku protiv Borislava Đukića. Radi se o istrazi za ratni zločin nad civilima u šibenskom zaleđu kada je svojim podređenima dozvoljavao ubojstva i silovanja.

S još sedam osoba Đukić se sumnjiči da su od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine kao zapovjednici tzv. JNA, teritorijalne obrane, vojske i milicije tzv. Republike Srpske Krajine izdavali zapovijedi da se topništvom i pješaštvom napadnu civilna naselja u Županiji šibensko-kninskoj. Njihovi podređeni su, prema istražnom zahtjevu, ubili 117 civila, tri žene su silovali, a tri su žene pokušali silovati.

Iskaz svjedoka namjeravala je na suđenju za rušenje Peruće iskoristiti u prilog optužnice Marina Matušan, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu. Svjedok je Hrvat koji živi u Srbiji, a tijekom rata je bio pripadnik JNA te se boji za svoju sigurnost ukoliko njegov iskaz bude javan. Stoga je sudsko vijeće na suđenju za rušenje Peruće odlučilo zatvoriti suđenje za javnost.

O zahtjevu za izuzećem će odlučiti Marijan Miletić, predsjednik Županijskog suda u Splitu te se do njegove odluke ne može nastaviti glavna rasprava.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.