D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 10.09.2015., Lora 2: odvjetnik optuženog Bungura podnio zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća i predsjednika suda

Odvjetnik Vinko Burazer, koji u slučaju Lora 2 brani trećeoptuženog Emilija Bungura, optuženog za ratni zločin, predao je u četvrtak Županijskome sudu u Splitu Bungurov zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća u tom postupku i zahtjev za izuzeće predsjednika splitskoga Županijskog suda.

“Unatoč višestrukim prigovorima i pritužbama na nezakonito vođenje postupka, Sudsko vijeće, njegov predsjednik i predsjednik Županijskoga suda dosad su se oglušili na istaknute prigovore te je njihovo izuzeće jedini način da se sudski postupak dovede u okvire zakonitosti i ustavnosti kaznenog postupka”, tvrdi se u zahtjevu podnesenom Županijskom sudu u Splitu. Kako se navodi u zahtjevu, predsjednik Sudskog vijeća Vladimir Živaljić, kao sudac tijekom pripremnog ročišta u postupku Lora 2, podneskom branitelja Burazera upozoren je 10. srpnja 2015. na nepravilno vođenje tog postupka na štetu Bungura.

Također se navodi da se u kaznenom postupku Lora 2 Sudsko vijeće pod predsjedanjem Živaljića nije očitovalo na prijedlog obrane okrivljenika Bungura za obustavu kaznenog postupka od 11. rujna 2014. “glede kaznenog postupka po zakonu koji nije bio na snazi u navodno inkriminirano vrijeme 1992. godine”, to jest da je kazneni postupak vođen po zakonu koji, kako stoji u zahtjevu, i nije zakon jer nije donesen na sjednici Hrvatskoga sabora niti je predsjednik države uredbom proglasio da stupa na snagu. U zahtjevu za izuzeće Sudskog vijeća za članove vijeća Davora Svalinu i Stanka Grbavca navodi se da su sudili u “istovrsnom kaznenom postupku protiv Bungura u slučaju Lora 1 te da zato ne mogu sudjelovati u Lori 2. Razvidno je da su suci i Sudsko vijeće ‘nepodesni’ za nastavak suđenja Bunguru i drugima u tom kaznenom postupku te se predlaže da ih ukloni od obavljanja sudske dužnosti , stoji u zahtjevu Bungurove obrane za izuzeće Sudskog vijeća u slučaju Lora 2.

U istom zahtjevu traži se izuzeće Županijskoga suda u slučaju Lora 2 , jer kako se ocjenjuje, sud “krši ustavno-pravni poredak RH i ljudska prava Emilija Bungura” u kaznenim postupcima Lora 1 i Lora 2. Odvjetnik Bungur također je Županijskome sudu u ime Bungura podnio prijedlog da se objedine kazneni postupci Lora 1 i Lora 2 jer su razlozi u pravomoćno završenom kaznenom postupku Lora 1 i kaznenom postupku Lora 2 „iste naravi“. U oba kaznena postupka optuženi su isti okrivljenici po istom zakonu, a protiv njih su istaknuti i isti svjedoci. U oba kaznena postupka Bungur i drugi optuženi su za isto inkriminirano razdoblje i u istome mjestu izvršenja kaznenog djela, navodi se u prijedlogu Podsjeća se da je Bungur 28. kolovoza predao zahtjev za obnovu kaznenog postupka Lora 1, pravomoćno završenog presudom (šest godina zatvorske kazne), ali taj zahtjev “do danas nije riješen“.

Emilio Bungur godinama je bio u bijegu, ali je nedavno uhićen u Šibeniku i priveden u splitski zatvor Bilice, a zatim premješten u zagrebački zatvor Remetinac na izdržavanje šestogodišne kazne na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad civilima u slučaju Lora 1.

Sudski postupak u slučaju Lora 2 počeo je danas, a nastavit će se u petak, 11. rujna. Optužnica splitskog ŽDO-a tereti petoricu bivših hrvatskih vojnih policajaca (Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić) za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom zatvoru Lori počinjen od ožujka do kolovoza 1992.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.