D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 15.05.2012., RATNI ZLOČIN U LORI 1992. Na ponovljenom suđenju Miljenku Bajiću kazna smanjena sa 6 na 4,5 godine

Miljenko Bajić (45) danas je na Županijskonm sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora za ratni zločin nad civilima u Vojnoistražnom centru Lora u Splitu tijekom 1992. godine. Također, ostat će u pritvoru u Lepoglavi gdje se i dosad nalazio.

Podsjetimo, Bajić je krajem prošle godine zatražio i dobio obnovu sudskog postupka za zločine počinjene nad civilima u vojnom zatvoru Lora.

Nakon uhićenja u obiteljskoj kući u Žeževici u rujnu 2010. godine, Bajić je zbog činjenice da je osuđen na šest godina zatvora u odsutnosti, tražio i dobio pravo na obnovu postupka. Odluka o kazni dugoj šest godina je postala pravomoćna 2007. godine.

Vrhovni sud RH je tada uvažio žalbu Bajićevog branitelja Željka Ostoje iz Splita koji je uočio da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pogriješilo, tražeći nakon uhićenja određivanje pritvora za Bajića. U žalbi je Ostoja tvrdio da je pogriješio i Županijski sud u Splitu koji je taj pritvor odobrio.

Odvjetnik je u žalbi naveo da je Županijski sud, točnije tročlano vijeće Odjela za ratne zločine tog suda u sastavu Davor Svalina kao predsjednik vijeća, te članovi vijeća Marica Šćepanović i Stanko Grbavac primjenilo zakon koji se ne može primjeniti.

Oni su kao što je u žalbi naveo odvjetnik primjenili odredbe starog Zakona o kaznenom postupku ne znajući ili ne želeći znati da se ovaj postupak protiv Bajića vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku koji uopće nema normirane termine i kategorije kao što je pritvor.

Bajiću se mogao zatražiti istražni zatvor zbog mogućnosti bijega jer je i do sada bježao, a i zbog težine djela, ali jednostavno to nitko na Županijskom sudu nije tada zatražio, nego je iz nebrige ili neupućenosti koristio stare termine koji ni ne postoje u novom Zakonu.

Prva tjeralica protiv Bajića, bivšeg pripadnika Interventog voda 72. bojne Vojne policije, raspisana je u listopadu 2004. godine, a obnovljena je nakon pravomoćnosti osuđujuće presude kada se našao i na Interpolovoj tjeralici.

U bijegu su osim njega bili i Josip Bikić zvani Čop, Tomislav Duić, bivši zapovjednik VIC-a Lora, i Emilijo Bungur, šef jedne od stražarskih smjena. Bikić se u međuvremenu predao te mu je na obnovljenom suđenju na kojem je priznao krivnju određena dvije godine niža zatvorska kazna od četiri godine.

Bungur je također zatražio obnovu suđenja, ali se nije predao pravosudnim organima RH te mu zahtjevu nije udovoljeno. Postupak nad Bikićem i Bajićem poznat je i kao Lora 1, a Bungura i Duića čeka i optuženička klupa u slučaju Lora 2 u kojem su zajedno s Tončom Vrkićem, zamjenikom zapovjednika zatvora, te bivšim stražarima Antom Gudićem i Anđelkom Botićem optuženi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Najteži dio optužnice tereti ih za smrt Bojana Vesovića, Duška Jelića i Vlade Savića. Splitski sud čeka odluku Vrhovnog suda jer su zatražili da im se odobri suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.