D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 15.05.2013., Smederevo: uhićen zbog likvidacija u Hrvatskoj tijekom rata

Srbijanska policija uhitila je Smederevu Nikolu Maljkovića (55), hrvatskog državljanina osumnjičenog da je počinio ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici 1991. godine. Srpski državni tužitelj odredio je Maljkoviću ekstradicisjki pritvor od 30 dana.

Maljkovića se sumnjiči da je kao pripadnik srpskih paravojnih terorističkih postrojbi ubio 8. rujna 1991. godine četiri zarobljene osobe, te da je fizički zlostavljao jednog maloljetnika. Ubijeni su supružnici Mladen i Anđelka Bišćan, Jagoda Brkljačić, Anđelkina majka,, a maltretiran je maloljetni sin Bišćanovih, Danijel. Uz njih, ubijen je i Gojko Badrić, njihov susjed srpske nacionalnosti koji ih je pokušao zaštititi.

Kako doznajemo u Hrvatskoj Kostajnici, Mladen Biščan, koji je bio pričuvnik hrvatski policajac, branitelj Kostajnice, došao je 8. rujna na kratki odmor svojoj obitelji u kući u Hrvatskoj Kostajnici, nadomak sela Panjani. Teroristička grupa opkolila je kuću i započela pucati iz protuzračnog topa po kući u kojoj je bilo četvero odsraslih i maloljetni dječak. Izvana su u kući ubili Gojka Badrića, Srbina, susjeda napadnute hrvatske obitelji. Potom je Mladen Bišćan položio oružje i oni su svi izašli van. Maljković i njegovi partneri u zločinu na licu su mjesta ubili Mladena Bišćana, njegovu suprugu Anđelku, njenu majku Jagodu Brkljačić, iako su se predali, dok su maloljetnog sina, koji je gledao ubojstvo svoje obitelji, teško premlatili, te ga odveli u selo Donja Velešnja, gdje su ga smjestili u jednoj hrvatskoj obitelji.

Cijela ta obitelj, zajedno s Danijelom, neprekidno je bila maltretirana od paravojnih postrojbi i susjeda Hrvata, a tek 1994. godine, zahvaljujući danskom bataljunu UNPROFOR-a, Danijel je prebačen u Zagreb, odakle je njegov ubijeni otac Mladen. O ovom stravičnom zločinu snimljena je i rekonstrukcija, te emitirana na Novoj TV u sklopu emisije Istraga, a osim Nikole, za ovo ubojstvo osumnjičeno je više osoba, za kojima je raspisana tjeralica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.