D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 15.09.2015., Zarobljeni Hrvat branio ‘milicajca iz Krajine’ optuženog da je civile tjerao u minsko polje

Ovo za što me se tereti apsolutno nije istina, jer ja taj dan i u to vrijeme uopće nisam bio u kontaktu s oštećenom. Možda me je s nekim zamijenila ili me je možda negdje viđala, pa me je prijavila smatrajući da smo svi mi koji smo bili tamo “loši momci”, ne zna.

Ali nisam niti znao za što me se tereti, a kad sam saznao, idući put kad sam došao u Hrvatsku, sam sam se javio policiji i dao im izjavu – kazao je, među ostalim, iznoseći svoju obranu Mirko Žarković (45), bivši milicajac tzv. RSK kojem se zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom sudi na Županijskom sudu u Splitu.

Žarkovića se tereti da je 23. rujna 1991. godine u selu Jagodnja Donja prijetio oružjem Blaženki Žepini, Hrvatici, govoreći joj da njih Žepina više neće biti i da će štrcati krv te ju je prisilio da ode u mjesto Vranu pronaći tada 15-godišnjeg dječaka Radomira Tepšu, koji je prethodnog dana nestao. Ona je preko minskog polja došla do kontrolnog punkta HV-a i od njih je doznala da je dječak poginuo u minskom polju.

Nakon toga se vratila do predjela Stabanj, gdje ju je dočekao Špiro Žarković (u odnosu na kojeg je postupak razdvojen – op.a.) i s “dugim” oružjem u ruci prisilio je da ode s Milošem Blanušem, tetkom dječaka Radomira Tepše, u minsko polje da izvuče tijelo Radomira Tepše do vozila Civilne zaštite.

- Svjedok Ljubomir Žarković je rekao da misli da ja ispaštam zbog Špirinih grijeha zato što je on bio “čovjek od akcije”, bavio se politikom, bio je među glavnima u organiziranju otpora, a ja sam bio samo obični milicajac pozornik. Moj je stav bio da uvijek svoj posao radim kako treba, a i dok sam u stanici u Benkovcu čuvao zarobljene Hrvate, suprotstavljao sam se nasilnicima koji su ih htjeli zlostavljati. Potpuno mi je jasno koliko je teško djelo za koje me se tereti, ali me ne grize savjest, niti me je strah jer znam da ništa nisam napravio. Koliko sad znam, Drago Tepša i Miloš Blanuš su dragovoljno otišli pronaći dječakovo tijelo – kazao je Žarković koji ima hrvatsko, srbijansko i australsko državljanstvo.

Suđenje u sudnici suca Slavka Lozine pratili su Nenad Maričić, iz ambasade Republike Srbije te predstavnik Australskog veleposlanstva.

Petar Jurjević(65) iz Raštevića koji je bio jedan od zarobljenih Hrvata koji su se nalazili u pritvoru u Benkovcu.

- Rekao sam prije u istrazi da bih počastio Žarkovića da ga vidim, a to ću i napraviti! Pitate me zašto? Pa zato što je bio normalna osoba, nije nas dirao, maltretirao, nikome nije dao da uđe u ćeliju jer da ih je puštao, bilo bi batinjana, pobili bi nas. Bio je neki mucavi inspektor koji nas je isto čuvao i koji nam je prijetio da će nas pobiti ako progovorimo, ali Žarković je bio potpuno drukčiji od njega – posvjedočio je Jurjević.

 

VLADIMIR URUKALO

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.