D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 19.06.2015., Nitko ne želi braniti Kapetana Dragana

Iako se još službeno točno ne zna kada će Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, okrivljen za ratni zločin, biti izručen Hrvatskoj, odnosno kada će iz Australije biti doveden na splitski Županijski sud, očito je da će to biti vrlo skoro jer je splitski sud u srijedu odredio i tko će mu biti branitelj po službenoj dužnosti.

Iznenadni otkaz

Svojevremeno je i sam Vasiljković tvrdio medijima da u Hrvatskoj ne može naći odvjetnika. Tvrdio je kako je angažirao dvoje branitelja, Srbina i Hrvaticu, ali su oni preuzeli predmet i počeli ga proučavati, da bi potom iznenadno otkazali angažman. Odvjetnik je to obrazložio time da je slabog zdravlja, a predmet je težak i stresan, pa se “boji da će u sudnici dobiti infarkt”, dok je odvjetnica navodno objasnila kako je iznenada angažirana za “novi i složen predmet, koji joj oduzima previše vremena”.

Zna se da bi to trebalo biti do 15. srpnja, a izbor je pao na iskusnog splitskog odvjetnika s 25-godišnjim odvjetničkim stažem Darka Stanića, koji je već bio angažiran u predmetima ratnog zločina, pa je tako zastupao Tomislava Duića, jednog od osuđenih u procesu “Lora 1” koji je dobio osam godina zbog ratnog zločina nad civilima, a s druge strane branio je i kapetana bivše JNA Aleksandra Acu Lazarevića, koji je na splitskom sudu osuđen na sedam godina zbog granatiranja Zadra, da bi mu potom Vrhovni sud povisio kaznu na 10 godina.

Strah od posljedica

Pronalaženje odvjetnika koji će braniti Vasiljkovića nije bio baš lagan zadatak jer je, kako smo neslužbeno doznali, nekoliko odvjetnika odbilo prihvatiti zastupanje Kapetana Dragana navodeći razne službene razloge za to – od toga da se oni bave parnicom, a ne kaznenim pravom, pa do toga da su baš preuzeli druge složene predmete ili da imaju ranije dogovorena putovanja i odlaske izvan države.

Splitski sud na svojoj listi branitelja po službenoj dužnosti ima 99 odvjetnika, što “parničara”, što “kaznenjaka”, od kojih njih 37 zadovoljava kriterij koji je potreban da bi bili angažirani u slučajevima ratnog zločina ili u slučajevima iz domene USKOK-a, a to je da imaju najmanje osam godina radnog iskustva.

U odvjetničkim je krugovima poznato da se većina njih koji su na listi za branitelje po službenoj dužnosti doslovno jagmi za preuzimanje obrane, prije svega zbog toga što je u tom slučaju sigurna naplata troškova budući da država više ne kasni s isplatama kao prije.

 Odvjetnička prisega

Ovo, pak, dokazuje da je razlog zbog kojega su neki odbili prihvatiti se branjenja Vasiljkovića puno prozaičniji, odnosno da je očito riječ i o strahu od mogućih posljedica.

– Nakon što sam po listi došao na red i nakon što sam priupitan hoću li preuzeti Vasiljkovićevu obranu, kako to i inače ide kad se određuje branitelj po službenoj dužnosti, a obzirom na to da me kao odvjetnika profesionalca, među ostalim, vezuje i Kodeks odvjetničke etike Hrvatske odvjetničke komore, prihvatio sam zastupanje Vasiljkovića. Svatko, pa tako i onaj tko je optužen za ratni zločin, ima temeljno pravo na obranu – kazao nam je odvjetnik Stanić.

U Kodeksu, među ostalim, stoji da je odvjetnik dužan preuzeti ponuđenu obranu okrivljenika u kaznenim predmetima, bez obzira na osobu okrivljenika i narav djela.

Pitamo ga strahuje li možda od bilo kakvih posljedica zbog toga što će, eto, zastupati Vasiljkovića.

– Jedan moj kolega svojevremeno je rekao, i ja pri tome stojim – kao branitelj, naglašavam, ne branim djelo za koje se moj klijent tereti, nego branim čovjeka. Ne bojim se nikakvih prijetnji niti bilo čega drugog; pa da se bojim, ne bih se bavio ovim poslom. Ne bih govorio o kolegama koji su odbili zastupanje zbog raznoraznih razloga, no svatko od nas odvjetnika ima svoju savjest i svi smo mi dali odvjetničku prisegu da ćemo postupati po Kodeksu – kazao nam je Stanić, koji još nije obavio uvid u predmet jer ga splitski sud još službeno nije ni dobio.

 

Vladimir Urukalo

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.