D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 19.09.2019, Kolinda na Korčuli otvorila galeriju nazvanu po fratru koji je kukavički odao partizane okupatorima i poslao ih u smrt

Priča ide ovako.

Fra Luka Bernardin Sokol, teolog i muzikolog, u rujnu 1944. godine služio je misu u Vrniku kod Korčule. I doznao da se u blizini skriva skupina partizana. Njih, kako su zabilježile kronike, sedmorica. Odmah nakon mise navodno je otrčao to prijaviti Nijemcima na Korčuli. A među njima bio je i Vilim, Nijemac koji je prije rata doselio u taj kraj i radio kao brico. I koji je, kao za vraga, bio doušnik partizanski.

Čim je čuo o čemu se radi, Vilim je otrčao vijest dojaviti svojoj partizanskoj „vezi“. Sestri Manes Karninčić, predstojnici zavoda dominikanki trećoretki Anđela čuvara. Ona brže bolje pošalje časne u Žrnovo sestri Ani. Koja je preuzela na sebe da partizane obavještava o novostima. No, vijest je stigla prekasno.

Nijemci su prvi strigli na Vrnik, zarobili partizane i strijeljali ih. Već koji dan kasnije su se iz tog kraja povukli. No, priča tu ne završava. Nakon oslobođenja partizani ulaze u Badiju i hapse fra Bernandina. Partizanski izvori tvrde da su ga ostali fratri našli skrivenog u šupi u samostanskoj ekonomiji i sami ga predali partizanima. Te da je nova vlast ostale fratre i časne sestre odlikovala zbog sudjelovanja u antifašističkoj borbi.

Drugi izvori pak tvrde da je sedmoricu partizana izdao netko drugi, da je fra Bernardin nevih uhićen, mučen, potom i bačen u more negdje na potezu između Badije i Orebića.

Za predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović dileme nema koja je priča prava. Pa je u srijedu u franjevačkom samostanu na otočiću Badija otvorila umjetničku galeriju ‘Fra Bernardin Sokol’. I ponovno pokrenula lavinu optužbi da, zapravo, zastupa povijesni revizionizam.

Tijekom Drugog svjetskog rata okupatori – što Talijani, a što Nijemci – su na otoku Korčuli ubili 987 ljudi, civila i partizana. Pravnik Franko Burmas objavio je knjigu “Žrtve komunizma na Korčuli“, pobrojavši da su partizani tijekom rata na Korčuli pobili 85 otočana.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.